Petardy umí pobavit i nadělat paseku. Jak poznat ty bezpečné?

Praha – Rok 2010 spěje ke konci a blíží se Silvestr. Ten si řada z nás nedokáže představit bez hlučné pyrotechniky s ohňovým efektem. Jenže to nemusí být vždy zcela bezpečné, a to zejména tehdy, pokud šetříme a třeba na tržnici nakoupíme zábavní pyrotechniku bez označení příslušné kategorie, českého návodu a zkrátka pochybného původu. Obezřetnost se při nákupech petard prostě vyplatí, to už známe z minulých let. Letošní nákup ale bude trošku jiný. Od července totiž platí pro prodej a nákup rachejtlí nová pravidla.

Podle nových pravidel by se pyrotechnické výrobky ani toho nejlehčího kalibru neměly dostat do rukou dětem. I zábavní pyrotechniku kategorie 1 si mohou nově koupit pouze osoby starší patnácti let. Dosud přitom pro tuto skupinu žádné omezení neplatilo, prskavky, kapsle do pistolí či takzvané včelky, vosičky a čmeláky si mohlo koupit klidně i pětileté dítě.

Na své s větším ohňostrojem si pak přijdou jen ti, kteří už dosáhli plnoletosti. Od 18 let si můžeme koupit zábavní pyrotechniku kategorie 2, tedy větší prskavky, fontány a kompaktní efekty do průměru výmetníku 25 milimetrů. Ceny jednotlivých výrobků v této kategorii se obvykle pohybují od několika desetikorun do tisícikoruny.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Nový zákon ale naopak změkčil podmínky prodeje petard spadajících do třetí kategorie. Zatímco ještě loni na Silvestra byla tato skupina dostupná pouze lidem s průkazem odpalovače, nyní se i větší kompaktní efekty staly dostupné všem, kteří dovršili 21. rok. Za ohňostroj kategorie 3 si ale pořádně připlatíme. Petardy spadající do této skupiny stojí od několika set do několika tisíc korun.

Pak je tu samozřejmě ještě kategorie 4, ta už je ale dostupná pouze certifikovaným odpalovačům ohňostrojů. Pokud potřebný průkaz nemáme a pyrotechniku nejvyšší skupiny nám někdo nabízí, měli bychom od ní dát ruce pryč. Utržené prsty nebo popálený obličej za slibovaný adrenalin určitě nestojí.

Na tržnicích pyrotechniku raději nekupovat

Na nákup petard a rachejtlí bychom měli raději vyrazit do kamenných prodejen. Stánkový prodej česká legislativa totiž připouští pouze u výrobků kategorie 1. Přesto se na tržnicích často objeví i výrobky vyšších kategorií včetně pro laiky zapovězené čtyřky. Tyto výrobky ale bývají často pochybného původu a kupující by se jim měl v zájmu vlastní bezpečnosti raději vyhnout.

Při nákupu zábavní pyrotechniky bychom měli věnovat zvýšenou pozornost obalu výrobku. Na tom bychom měli hledat hlavně datum spotřeby a označení kategorie výrobku. Petardy s prošlým datem spotřeby by se raději neměly používat. Sledovat bychom měli také to, zda není obal výrobku poškozený nebo navlhlý. Pokud se nám zdá v nepořádku, raději bychom rovněž měli jít nakoupit o dům dál.

Certifikované výrobky střeží lev

Předtím, než se jakýkoliv pyrotechnický výrobek dostane do českých obchodů, musí projít zkoumáním Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Na základě přezkumu je zařazen do příslušné kategorie a je mu přidělena certifikační značka v podobě oválu se stylizovanou siluetou lva. Certifikovaný výrobek ji musí mít na každém obalu včetně toho nejmenšího balení. Pokud se na něm nevyskytuje, výrobek není schválen k prodeji a může být potenciálně nebezpečný. Nákupu necertifikované pyrotechniky bychom se proto měli raději vyhnout.

Lékaři varují: Vinou petard můžete přijít o ruce i zrak

„(Výbuchy petard) postihují ruce, jednu nebo obě ruce, a to způsobem naprosto devastujícím, že ruku zbaví měkkých tkání a zůstávají jenom kosti a šlachy,“ popsal své zkušenosti se zraněními způsobenými rachejtlemi lékař z kliniky plastické chirurgie Aleš Nejedlý.

Neodborná manipulace se zábavní pyrotechnikou může skončit i ztrátou zraku. „Tyto úrazy zbaví člověka komunikace se světem,“ dodává Nejedlý.

Co dělat, když petarda nevybuchne?

Tak jsme zdárně nakoupili všemožné rachejtle a jdeme odpalovat. I když jsme nakupovali s největší obezřetností, může se někdy stát, že nám petarda třeba vinou toho, že nám upadla do mokrého sněhu, nevybuchne. Jak v takovém případě postupovat? Raději bychom měli zapomenout na všemožné šťourání a zasouvání prskavek do nevybuchlého obalu. Zato bychom mohli zaplatit popáleninami.

Správně bychom měli nechat nevybuchlou nálož alespoň dvacet minut v klidu. Pokud ani poté nevybuchne, měli bychom ji na 24 hodin namočit do kbelíku s vodou. Ani po této lázni by ale nevybuchlá petarda neměla skončit v popelnici. Raději bychom ji měli zakopat do země – tam už škodu nenadělá.

  • Rachejtle autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1333/133221.jpg
  • Obchod se zábavní pyrotechnikou všeho druhu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2207/220640.jpg
  • Certifikát kvalitní pyrotechniky autor: ČT24, zdroj: ČÚZZS http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2206/220569.png
  • Popálená záda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1524/152399.jpg
Vydáno pod