Rok 2011 opět zamíchá s daněmi

Praha - V příštím roce Čechy čeká celá řada daňových změn. Více zaplatíme například na dani z příjmu, zdaní se i podpora stavebního spoření. Daně z příjmů budou muset platit i pracující důchodci, jejichž měsíční příjem překročí 70 tisíc korun. V Senátu navíc leží novela, podle které by podnikatelé nemuseli odvádět daň z přidané hodnoty z nedobytných pohledávek. Pokud jí dají senátoři zelenou a podepíše ji prezident, nabude účinnosti od 1. dubna 2011.

Stokorunou měsíčně přispějeme na boj s povodněmi

Téměř každého poplatníka se dotkne snížení slevy na dani. Ze současných 24 840 korun ročně spadne na 23 640 ročně, měsíčně si tedy pohoršíme o stokorunu. „Pokud má poplatník vyšší příjem než zhruba 9 500 korun měsíčně, tak tuto sníženou sazbu pocítí,“ uvedl daňový konzultant společnosti Apogeo Tax Tomáš Pacovský. Finanční prostředky, které díky tomu státní kasa získá, budou použity na likvidaci následků povodní a financování protipovodňových opatření.

Rozhovor s Tomášem Pacovským (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci zavedení povinné povodňové stokoruny poznají hned v lednové výplatě. Osoby samostatně výdělečně činné pak při podání daňového přiznání, tedy nejpozději 31. března 2012, respektive 30. června 2012 v případě, že využívají služeb daňového poradce.

Končí osvobození stavebního spoření a solárních elektráren

Daňové osvobození se začátkem nového roku končí také pro úroky ze stavebního spoření. Nově budou zdaněny 15 procenty, tedy stejně jako jiné příjmy. Stejné osvobození skončí také pro úroky v družstevních záložnách. 50procentní daň pak zákonodárci uvalili na státní příspěvek ke stavebnímu spoření. Státní podpora tak v příštím roce nepřesáhne 2 tisíce korun.

Od roku 2011 už také nebudou platit daňová osvobození pro ekologické zdroje energie. Zvláštní režim budou mít solární elektrárny. Ty, které začaly vyrábět elektřinu letos a loni, budou podléhat po následující tři roky 26procentní dani z příjmu. Aby byl ve státní kase dostatek peněz na kompenzaci skokového zdražení elektřiny vyvolaného právě solárním boomem, budou bezplatné emisní povolenky zdaněny 32 procenty.

Draho vyjde i předčasný výběr životního pojištění

Nová daň bude od ledna platit i pro předčasný výběr životního pojištění. Pokud si člověk peníze z něj vybere před 60 lety věku, bude muset zdanit 15procentní daní všechny příspěvky, které mu na životní pojištění poslal zaměstnavatel.

Změny v DPH mají zpoždění

Od prvního ledna měla začít platit také novela zákona o dani z přidané hodnoty. „Bohužel v současné době prošla 3. čtením v Poslanecké sněmovně a čeká na schválení Senátu,“ připomněl Pacovský. Pokud vše půjde hladce – senátoři dají novele zelenou a podepíše ji i prezident – měla by nová právní úprava vstoupit v platnost od 1. dubna příštího roku.

A co novela přinese? Podnikatelé nebudou muset odvádět DPH za zboží a služby v případě, že jim za ně odběratel nezaplatil. „Tohle je dobrá změna, určitě bude mít pozitivní dopad do cash flow firem,“ míní Pacovský.

Sazba daně z příjmu se nemění

I když v posledním roce zaznělo mnoho návrhů na obnovení daňové progrese, rovná daň si alespoň pro rok 2011 svou pozici ubránila. Z příjmů tak budeme nadále odvádět 15procentní daň. Nemění se ani výše odvodů na pojistném.

Stejné zůstávají také výdajové paušály pro osoby samostatně výdělečně činné. Výjimkou je opětovné snížení paušálu z nynějších 60 procent na předchozích 40 procent u svobodných povolání, které schválila ještě předchozí sněmovna v rámci úsporného balíčku.

Vydáno pod