Nelegální alkohol může zabíjet, celníci si na něj i letos posvítili

Praha - Celníci v rámci kontrolní akce s názvem Gastro 3 namátkou zkontrolovali stovku provozoven prodávajících alkoholické nápoje a téměř v polovině případů - u 46 z nich - zjistili porušení zákona. Za celý rok se potom podařilo zachytit 31 tisíc litrů lihu a 111 tisíc litrů alkoholických nápojů. Většinou šlo o nápoje, při jejichž výrobě byl použit líh pochybného původu, a mohly tedy být zdraví škodlivé.

I když při poslední kontrole našli celníci nelegální alkohol v polovině provozoven, na celém trhu je ho mnohem méně. „Určitě neplatí, že by polovina prodávaného alkoholu byla nelegální. Náš odhad i odhad Unie výrobců lihovin je mezi 10 a 15 procenty,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Václav Stárek, prezident asociace hotelů a restaurací:

„My aktivitu celníků vítáme, protože si myslíme, že pokud někdo prodává nelegálně získaný alkohol, tak ohrožuje nejenom zdraví hostů, kteří do jeho restaurace chodí, ale také určitým způsobem nekale působí na trhu.“

Během letošního roku celníci provedli celkem 370 kontrol ve vytipovaných rizikových provozovnách, v 98 případech přišli na porušení zákona, tedy na nelegální alkohol. Celníci upozorňují, že velká část nelegálně vyráběného alkoholu končí v pohostinstvích. Často se zde vyskytují například podomácku vyrobené plagiáty v neoznačených lahvích a bez kontrolních pásek.

Velkou výrobnu nelegálního alkoholu odhalili celníci a kriminalisté v minulých dnech v Ostravě. Při zátahu zatkli sedm lidí, tři skončili ve vazbě. Jsou obviněni z krácení daně. Navíc policie s celníky zajistila 20 tisíc litrů lihu a 10 tisíc litrů již vyrobeného a do lahví stočeného alkoholu. Pokud by se vše dostalo do prodeje, stát by na daních přišel o šest milionů korun.

Vydáno pod