Lidé o Silvestru volali jak o život, psali však méně

Praha - Také letos Češi posílali na konci roku enormní počet zpráv a intenzivně telefonovali. Počet telefonních hovorů v mobilních sítích během Silvestra a prvních hodin Nového roku v Česku meziročně vzrostl přibližně o čtyři procenta na 56,6 milionu hovorů. Silvestr však potvrdil konec rekordních počtů odeslaných blahopřejných SMS. Poslední den v roce tak navázal na Štědrý den, kdy počet zpráv poprvé v historii klesl. Vinu na tom mají především sociální sítě i bezplatné SMS brány. Obrazových MMS zpráv si lidé poslali 519 tisíc, přibližně 45 tisíc méně než o rok dříve.

Ani na Silvestra Češi nepřekonaly esemeskové rekordy z minulých let. Trend naznačily už Vánoce, kdy se poprvé v historii poslalo méně SMS, a to o jeden milion. Silvestr pak přidal další pokles, a to navzdory faktu, že přibylo multimediálních zpráv MMS. Ty se stále drží jen v řádech statisíců. „Letos jsme na Štědrý den poprvé zaznamenali pokles jak v počtu hovorů, tak SMS. Silvestr už nebyl takové překvapení. Je vysoce pravděpodobné, že jsme se dostali na nějakou špičku, odkdy ty počty budou klesat,“ uvedl mluvčí T-Mobile Jiří Janeček.

Češi letos vsadili spíše na internet, a to jak na bezplatné SMS brány, tak na sociální sítě. „Statistiky významně ovlivnily zprávy posílané z internetu, kterých lidi poslali o 65 procent víc než loni,“ potvrdil mluvčí Vodafone Miroslav Čepický.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Počet hovorů naopak mírně vzrostl. „Na Silvestra a v prvních hodinách nového roku jsme zaznamenali 23,5 milionu hovorů, což je v porovnání s loňským rokem o 25 procent více,“ pochvaluje si mluvčí Telefónica O2 Blanka Vokounová. Volalo se i do ciziny - přes 180 tisíc hovorů jen ze sítě O2 směřovalo do Německa, Další nejčastěji volané země jsou Rakousko, Slovensko, Maďarsko a Spojené státy.