Nejvyšší budova světa je 14krát vyšší než Petřínská rozhledna

Dubaj/Praha – Nejvyšší stavba světa dnes slaví narozeniny. Dubajský mrakodrap Burdž Chalífa se začal stavět v roce 2004 a slavnostního otevření se dočkal o šest let později. Bez dvou set metrů měří celý kilometr. Výška ale není jediné „nej“, kterým se mrakodrap pyšní. Mimo jiné jde o jednu z nejnákladnějších budov světa – spolykala totiž půl miliardy dolarů. Má ale také nejvíce pater, nejvyšší výtah nebo nejvýše položenou vyhlídkovou plošinu. V mrakodrapu se nachází 57 výtahů a osm eskalátorů. Na stavbě se podílely i české výtahy pardubické firmy Pega Hoist.

Mrakodrap odolává bleskům i zemětřesení

„Dvakrát budovu zasáhl blesk, loni jsme tu zažili velké zemětřesení. Ale vše dopadlo dobře, před staviteli skutečně smekám.“

Nejvyšší stavba světa slaví narozeniny (zdroj: ČT24)

Původně se věž jmenovala Burdž Dubaj (tedy dubajská věž). V den otevření se ale věž přejmenovala na Burdž Chalífa podle prezidenta Spojených arabských emirátů šajcha Chalífy bin Zajda Nahajána. Při designu se architekti nechali inspirovat květinou Hymenocallis, jejíž členitý květ připomíná orchidej. Půdorys budovy připomíná rozvinutou korunku tohoto voňavého květu, který se pěstuje hojně nejen v Dubaji, ale také v Indii.

Dlouhá léta vévodila nejvyšším budovám Eiffelova věž v Paříži. V roce 1931 ji ale překonal newyorský Empire State Building. Závod výškových budov naposledy skončil v roce 2010 prvenstvím známého dubajského mrakodrapu. „Je to velmi symbolické. Budova je důkazem, jakého vrcholu Dubaj v posledních letech dosáhla,“ pochvaluje si hlavní analytik dubajské banky UBS Investment Saúd Masúd.

Návštěvníci, kteří by si chtěli alespoň jedno z „nej“ nejvyšší budovy světa vychutnat, si musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Za výhled z mrakodrapu zaplatí v přepočtu 518 korun.

  1. Burdž Chalífa v Dubaji (Spojené arabské emiráty) – 828 metrů

  2. Tchaj-pej 101 v Tchaj-pej (Tchaj-wan) – 509 metrů

  3. Šanghajské světové finanční středisko v Šanghaji (Čína) – 492 metrů

  4. Mezinárodní obchodní středisko v Hongkongu (Čína) – 484 metrů

  5. Věže Petronas v Kuala Lumpur (Malajsie) - 452 metrů

  6. Nankingské finanční středisko v Nankinu (Čína) – 450 metrů

  7. Věž Willis (dříve Sears Tower) v Chicagu (USA) – 442 metrů

  8. Kuangčouská západní věž v Kuang-čou (Čína) – 438 metrů

  9. Trump International Hotel & Toner v Chicagu (USA) – 423 metrů

  10. Věž Ťin Mao v Šanghaji (Čína) – 421 metrů

  • Paříž / Eiffelova věž autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Empire State Building autor: ČT24, zdroj: ČT24