Stát loni ušetřil 6 miliard nad plán

Praha - Státní rozpočet skončil loňský rok se schodkem 156,3 miliardy korun. Oproti plánu se tak podařilo státní kase ušetřit. Schválený rozpočet totiž původně počítal s deficitem 162,7 miliardy korun a později byl upraven na 162,9 miliardy korun. Naopak například sousední Slovensko si proti plánu pohoršilo. V roce 2010 hospodařilo s rekordním schodkem 4,44 miliardy eur (v přepočtu 111,3 miliardy korun).

„Za klíčové považujeme, že jsme dodrželi závazek nepřekročit plánovaný deficit. To se stalo díky aktivním opatřením na straně výdajů i snížením nákladů na obsluhu státního dluhu,“ uvedl mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Jakob. Ministerstvo zároveň upozornilo, že schodek rozpočtu bude mírně upravovat v souvislosti se závěrečným zúčtováním sdílených daní územním rozpočtům v prvních pracovních dnech ledna.

Celkové příjmy státního rozpočtu v roce 2010 činily 1000,5 miliardy korun a celkové výdaje 1156,8 miliardy korun. Předloni stát hospodařil se schodkem 192,4 miliardy korun. Pro letošek počítá schválený rozpočet se schodkem 135 miliard korun.

Slovensko hlásí rekordní deficit

Eduard Hagara, analytik ING Bank

„Státní rozpočet výrazně přesáhl úroveň naplánovanou ještě bývalou vládou. Potvrdilo se, že bývalá vláda naplánovala daňové příjmy i příjmy z fondů EU příliš optimisticky a na nepříznivý vývoj nereagovala.“

Zatímco Česko si oproti původním plánům polepšilo, sousední Slovensko si značně pohoršilo. Zatímco předchozí vládní kabinet naplánoval na minulý rok schodek rozpočtu na 3,75 miliard eur, nižší výběr daní katapultoval deficit na rekordních 4,44 miliardy eur (v přepočtu 111,3 miliardy korun). Činil tak jen o milion méně, než počítaly aktualizované plány.

Příjmy rozpočtu, které tvoří zejména daně, v roce 2010 meziročně stouply o 3,4 procenta na 10,9 miliardy eur. Rozpočtové výdaje vzrostly až o 15,1 procenta na 15,34 miliardy eur. Předloni deficit rozpočtu činil 2,79 miliardy eur. V roce 2011 by mělo Slovensko hospodařit se schodkem 3,81 miliardy eur.