Írán obstará peníze na byty prodejem prezidentova auta

Teherán – Prodej auta má íránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi zajistit peníze na výstavbu bytů pro chudé. Na aukce, ve které se má 33 let starý prezidentský Peugeot dražit, se sice mohou zájemci teprve registrovat, jeden původem z arabské země už ale nabídnul za auto milion amerických dolarů, v přepočtu tedy asi 18,7 milionu korun. Auto by se tak mohlo prodat mnohem dráž, než se čekalo.

Odhadci tvrdili, že Peugeot 504 z roku 1977 je možné nabízet maximálně za 2 tisíce dolarů. Jen proto, že v něm ale jezdil íránský prezident, se jeho cena vyšplhala na pětisetnásobek. Konečná cena by přitom mohla být ještě mnohem vyšší. Vůz bude ke koupi v polovině února na aukci ve městě Ábádán. Dražba bude jednou z akcí výstavy veteránů a výtěžek z ní půjde nadaci, která financuje výstavbu pro mladé. Zájemci o účast v dražbě mají lhůtu jeden měsíc na registraci.

Čím dráž se vůz prodá, tím lépe pro chudé Íránce. Výtěžek aukce totiž půjde na účet nadace State Welfare Organisation, která staví byty pro mladé. „Tím, že prezident nabídl své auto do aukce, ukázal, jak soucítí s chudými, kteří si nemůžou najít vlastní bydlení. Z jeho prodeje se budou financovat byty právě pro tyto lidi,“ uvedl nadace Ahmad Esfandiari.

Za staré auto budou nové byty (zdroj: ČT24)

Ahmadínežád touto akcí naplní svůj slib z předvolební kampaně, že všem chudým Íráncům zajistí střechu nad hlavou. Írán se potýká s nedostatkem bytů. V zemi žije 75 milionů lidí a čtvrtina z nich bydlí v pronájmu. Asi třetina příjmů domácností padne na nájem.