Dny Sazky se krátí, černý by mohl být 17. leden

Praha - Pokud loterijní společnost Sazka plně neuhradí nejpozději do 17. ledna své dluhy vůči podnikateli Radovanu Vítkovi, ten podá na firmu insolvenční návrh. Vítek, který se nedávno stal největším věřitelem Sazky, vyzval akcionáře Sazky k rychlému řešení situace a výměně jejího vedení. Do finančních potíží se hlavní hráč na poli loterií v Česku dostal přesto, že solidně vydělává. Za tři čtvrtletí 2010 vytvořila Sazka čistý zisk 1,036 miliardy korun.

„Je v zájmu akcionářů i věřitelů, aby Sazka fungovala a generovala co největší zisk, ne aby svou ztrátu ještě prohlubovala. Současný management Sazky prokázal svou neschopnost společnost řídit a měl by odejít. Jen v takovém případě se dá najít schůdné řešení celé situace,“ upozornil Vítek. Sazka podle něj neplní své splatné závazky a její vedení údajně očerňuje věřitele a obchodní partnery a podává klamné informace akcionářům.

Vedení Sazky podle Vítka požaduje přes miliardu korun po Komerční bance za údajné poškození pověsti a dobrého jména. Komerční banka Vítkovi svou pohledávku vůči Sazce v polovině prosince postoupila. Vítek dodal, že Sazce oddalováním řešení splatnosti dluhu dlužná částka narůstá, protože splatná pohledávka za Sazkou je nyní úročena téměř 20procentním sankčním úrokem.

Sazka se dostala do finančních problémů kvůli vysokým splátkám dluhopisů, ze kterých financovala stavbu vysočanské O2 areny. Na ni si vypůjčila celkem 215 milionů eur. Vítek skoupil pohledávky vůči Sazce od Komerční banky a Raiffeisenbank. Celkem za ně zaplatil kolem 900 milionů korun. Aby Sazka mohla svým závazkům dostát, musí podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za loterijní společnost jedná s věřiteli, provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

Kdo zachrání Sazku? Vítek, nebo Penta

Vítek připravuje plán restrukturalizace a fungování největší české loterijní společnosti. Chce navrhnout způsob oddlužení Sazky a vyrovnání všech jejích závazků i nový způsob financování českého sportu. Plán restrukturalizace chce Vítek představit prostřednictvím prezidenta fotbalového klubu Sigma Olomouc Josefa Lébra akcionářům Sazky počátkem ledna.

Pomocnou ruku Sazce chce podat i společnost Penta, která vlastní konkurenta Sazky – firmu Fortuna. Do Sazky je ochotná nalít miliardy korun, výměnou za to ale žádá podíl v největším hráči na českém loterijním trhu. Změnit by se také muselo vrcholové vedení, které by fungovalo jako garant restrukturalizace. To znamená i odchod pro Aleše Hušáka, současného šéfa Sazky.

Majoritní akcionář, Český svaz tělesné výchovy, prozatím stojí za současným vedením Sazky. To vytrvale tvrdí, že musí čelit bezprecedentním snahám o nepřátelské převzetí společnosti. Penta nicméně popírá, že by z její strany mělo jít o útok na současné akcionáře.

Záchranné plány pro Sazku
Zdroj: ČT24