2010 jako rok svolávacích akcí

New York - Uplynulý rok byl rovněž rokem svolávacích akcí, jen automobilky přitom povolaly zpátky do servisů přes 20 milionů vozů. V této oblasti si neblahé prvenství připsala japonská Toyota, která svolala přes osm milionů automobilů. Řada šéfů společností teď musí problémy nejen s řízením svých vozů vysvětlovat i před americkým Kongresem.

Toyota zažila v loňském roce hned sérii svolávacích akcí, přičemž ta hlavní a největší souvisela s problémy s plynovým pedálem. Auta údajně nekontrolovaně zrychlovala, také proto úřady automobilku viní z řady smrtelných nehod. Toyota kvůli problémům musela zastavit výrobu osmi modelů a americká vláda začala automobilku vyšetřovat.

V dubnu pak dostala Toyota od Národního úřadu pro bezpečnost pokutu ve výši 16 milionů dolarů, protože o problémech svých aut věděla už od září 2009. K opravám ale vozy svolala až v lednu. V civilních sporech dosud automobilka zaplatila 32 milionů dolarů.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Farmaceutické přešlapy

Problémy se nevyhýbaly ani jiným odvětvím. Farmaceutickou společnost Johnson & Johnson potrápily kontaminované obaly a plísně. Kvůli nim musela stáhnout několik stovek léků proti bolesti a na spaní. Kontrolními testy Správy potravin a léčiv neprošlo 40 přípravků pro děti a firma musela uzavřít továrnu v Pensylvánii.

V srpnu se pak do problémů dostala společnost Wright County Egg z Iowy, která na americký trh dodala přes půl miliardy zkažených vajec. Než se je podařilo stáhnout, nakazily se salmonelou stovky lidí v 17 státech.

V potížích se loni ocitla i společnost Apple. Nový iPhone 4 měl problémy s anténou a slabým signálem. Společnost proto musela svým zákazníkům zdarma dodat speciální obal.

Farmaceutický průmysl
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Vydáno pod