Aerolinky šetří, stahují letenky z on-line agentur

New York - Nakupovat letenky společnosti American Airlines přes internet bude nyní složitější. Firma je totiž přestala nabízet některým on-line agenturám. Podle prodejců tím ale může ztratit zákazníky, kteří přijdou o možnost srovnat ceny letenek s ostatními přepravci. Letecká společnost se tak brání provizím pro internetové prodejce.

Letenky, které si lidé zakoupí přes internet, jsou ve většině případů levnější. Letecké společnosti však tratí. Musí totiž internetovým cestovním kancelářím, přes které letenky prodávají, platit provizi. Aerolinky je proto přes internet přestávají prodávat.

„Letecké společnosti se snaží snížit náklady. Před několika lety snížily provize staromódním cestovním kancelářím. Teď to chtějí udělat i těm internetovým,“ uvádí letecký specialista firmy Maxim Group Raymond Neidl.

Letenky pryč z on-line agentur (zdroj: ČT24)

Raymond Neidl, letecký specialista, Maxim Group

„Existují i jiné webové stránky, které by rády na svůj seznam přidaly americké aerolinky.“

S novinkou přišly American Airlines, které chtějí mít větší kontrolu nad prodejem svých letenek a dalších služeb. Firma se stáhla z cestovních agentur Expedia a Orbitz. Podle nich jde ale toto rozhodnutí proti zákazníkům, kteří nebudou moct srovnat ceny letenek od všech společností.

American Airlines chtějí v budoucnu rozjet svůj vlastní internetový portál, kde si budou zákazníci letenky kupovat. Do té doby se budou prodávat na webových stránkách společností Kayak and Priceline.