Zdanění fotovoltaiky žene majitele solárů do úvěrové pasti

Praha - Majitelé fotovoltaických elektráren řeší existenční problémy. Výkupní ceny vyrobené solárními panely totiž vláda na nadcházející tři roky zatížila 26procentní daní, což pro mnohé znamená likvidaci. Do problémů se dostanou zejména ty firmy, které mají své panely zatížené úvěrovou smlouvou. V případě o třetinu nižšího zisku se jim totiž může hůře splácet, z čehož nejen banky mohou vyvodit nepříjemné důsledky.

Pro majitele solárních elektráren znamená 26procentní zdanění především to, že nebudou moci dostát svým závazkům vůči bankovním ústavům nebo úvěrovým společnostem. Změna se dotkne například vlastníka fotovoltaické elektrárny z Klatovska, který solárními panely osadil střechu budovy bývalého kravína. Střechu musel nejprve částečně opravit, poté si na podzim roku 2009 půjčil u banky 12 milionů korun na nákup solárních panelů.

Po 1. lednu letošního roku bude mít majitel elektrárny i nadále peníze na splácení úvěru. Ovšem smlouva s bankou rovněž obsahuje pasáž o povinném vytváření rezerv, což vlastník kvůli zdanění fotovoltaiky není schopný financovat. Banka mu tedy může s okamžitou platností smlouvu vypovědět, což by pro něj bylo likvidační.

Banky budou zřejmě s majiteli solárů jednat jednotlivě

„V podstatě všechny elektrárny jsou financovány z bankovních úvěrů, takže těm vlastníkům nezbývá nic jiného než jednat s bankami,“ říká tiskový mluvčí České průmyslové fotovoltaické asociace Jan Hlaváč. Například Česká spořitelna bude podle Jana Holinky z tiskového centra banky postupovat individuálně podle konkrétních podmínek každého případu.

Podobné problémy nyní řeší stovky vlastníků solárních elektráren, kteří se proti rozhodnutí státu budou nejspíše bránit soudní cestou. Podle zástupců České průmyslové fotovoltaické asociace se budou snažit o podání ústavní stížnosti prostřednictvím Senátu.