Byty zlevňují – hlavně v Praze

Praha – Ceny bytů v nabídkách realitních kanceláří v posledních třech měsících loňského roku dál klesaly. Podle údajů Českého statistického úřadu v průměru propadly o necelé procento. Největší pokles paradoxně zaznamenala Praha, kde se dříve ceny držely. Nyní propadly o více než dvě procenta. Naopak v některých regionech ceny nepatrně rostly. Podle odborníků Praha nyní v nabídkových cenách dohání zpoždění za reálným propadem trhu, ke kterému došlo už zhruba před půl rokem až rokem.

I když hospodářská krize a obavy bank z nesplácení hypoték srazily prodeje bytů na kolena, v Praze se to zatím příliš neprojevilo. Nabídkové ceny klesaly z maxim z druhé poloviny roku 2008 jen opatrně a pomalu. „Reálné ceny poklesly někdy před půl rokem až před rokem poměrně velmi prudce a razantně, ovšem realitní kanceláře si toho ještě nestačily všimnout a do inzerce to začaly zanášet až ke konci minulého roku,“ vysvětlil realitní expert Jiří Pácal.

Ceny bytů nicméně stále zůstávají v hlavním městě výrazně výše než v regionech. Rozdíly ovšem panují také v cenách bytů umístěných na pražských předměstích a v centru. „Rozdíl je tam nějakých 100 až 150 procent – samozřejmě záleží na kvalitě domu,“ připomněl Pácal.

Nejen krize přispěla ke zlevnění bytů

Kromě doznívající krize má vliv na snížení cen bytů také celá řada dalších faktorů. Patří mezi ně i změna chování mladé generace. „Mladí lidé dnes už tolik nevyhledávají koupi bytu v době, kdy jim je 25 let, ale odkládají tuto záležitost na pozdější období,“ míní Pácal. A z poptávky, a tedy i cen, ukousla i privatizace obecních bytů. Lidé si díky ní mohli převést do osobního vlastnictví statisíce bytů, což část potenciálních zájemců o koupi na nějaký čas uspokojilo.

Jak to bude s byty v roce 2011?

Ti, kteří chtějí kupovat byt, se nemusí obávat, že by se jim koupě v následujících měsících prodražila. Odborníci předpokládají, že synonymem roku 2011 bude stagnace realitního trhu. Obecná rada ale zní: kupujte nebo prodávejte, když potřebujete. Trendy jsou vrtkavé, navíc se cena odvíjí od kvality konkrétního bytu. „Je úplně jedno, jestli v průměru ceny bytů rostou nebo klesají. Kupte si nebo prodejte byt v případě, že potřebujete, a nemá smysl se ohlížet na to, co bude do budoucna,“ uzavřel Pácal.

Stará bytová zástavba
Zdroj: ČT24