Nejvíce loni vydělala Toy Story 3, fandil jí i Tarantino

New York – Nejziskovějším filmem loňského roku se stal třetí díl Příběhu hraček. Za rok 2010 totiž vydělal více než miliardu dolarů. Podle časopisu Forbes, který žebříček nejúspěšnějších filmů vytvořil, byly loni zárukou úspěchu animované filmy, nejlépe ve 3D. V první desítce se totiž nachází trojrozměrných filmů hned šest.

Toy story 3 fandil i Tarantino

Toy Story 3 byl prý jasným favorit známého režiséra Quentina Tarantina. Dobrodružství kovboje Woodyho a Buzze Rakeťáka přilákalo do kin nejen děti, ale i dospělé. Snímek se stal nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob. „U toho Toy Story speciálně hraje roli to, že to vytvořila společnost Pixar, která si získala za nějakých deset a více let punc kvality. Navíc je to už třetí díl Příběhu hraček. Film vychoval už generaci dětí, od roku 1995,“ vysvětluje úspěch filmový kritik Kamil Fila.

Nejstahovanější filmy roku 2010 (zdroj: ČT24)

Přes miliardu vydělaných dolarů se podařilo přehoupnout ještě Alence v říši divů. Bronzovou medaili na krk Forbes pověsil Harrymu Potterovi a Relikvii smrti. Film na třetí příčku dosáhl i přesto, že byl do kin uveden pouhých šest týdnů před koncem roku. Zvláštní postavení v žebříčku Forbesu zaujímá i snímek Počátek. Jako jediný totiž nebyl natočen trojrozměrně, není pokračováním série a nejedná se o remake. Přesto vydělal přes 800 milionů dolarů.

Filmový kritik Kamil Fila o Počátku:

„Je propragován jako film režiséra, který vám přinesl Temného rytíře. Cílí na druhou nejsilnější skupinu teenagerů, kteří mají rádi hodně technické filmy, které po nich nějakým způsobem chtějí, aby používali inteligenci. Tento film vlastně říká - když na něj půjdete, tak jste vlastně chytří.“

Hollywoodská studia ale přišla o značnou část zisků kvůli stahování filmů z internetu. Jen kasovní trhák Jamese Camerona Avatar si nelegálně pořídilo přes šestnáct milionů lidí.

České filmy se zahanbit nenechaly

V České republice se v první pětici nejziskovějších filmů objevily hned tři snímky domácích tvůrců. Nejúspěšnějším z nich byly Ženy v pokušení. Další místa získal Kajínek a Román pro Muže. „V České republice hrají české filmy vždycky velmi významnou roli. Myslím filmy s komerčním potenciálem. Český film tvoří 20 až 30 procent návštěvnosti,“ uvádí ředitel Palace Cinemas David Horáček.

Nejstahovanější filmy roku 2010
Zdroj: ČT24