Velká výletní loď po letech našla cestu ke břehům Kuby

Havana - V kubánské Havaně zakotvila po šesti letech první velká výletní loď s evropskými turisty. Na palubě luxusního parníku Thomas Dream vyhlíželo místní krásy zhruba 1 500 turistů. Podle ministerstva cestovního ruchu to je pro zemi významný krok, jak přilákat další cestovatele. Otázkou však zůstává, zda cestovní kanceláře turisty přesvědčí i přes nižší teploty, které v posledním měsíci Kubu zasáhly.

Místní tanečníci vítají britské turisty z paluby lodi Thomas Dream tradičně, tedy panákem rumu. Nejen Britové poznají během třítýdenní návštěvy alespoň část místní kultury. „Nikdy předtím sem tady nebyl. Moc jsem se sem těšil,“ říká britský turista a další mu přitakává: „Krásné místo, doutníky i lidé.“

Hlavními lákadly tohoto karibského ostrova stále zůstávají bílé pláže, kvalitní doutníky a havanský rum. Turisty sem na lodi vozí už šest společností - z Anglie, Španělska a Norska. „Tohle je významný okamžik, kdy budou moci turisté vidět alespoň trošku z Kuby. Pro nás to znamená skvělý prostředek propagace, který bude mít nesporný vliv do budoucna,“ vysvětluje obchodní ředitel ministerstva cestovního ruchu Juan Manuel Bisbe.

Thomas Dream (zdroj: ČT24)

Kuba postižená nízkými teplotami

Kubánský cestovní ruch ale v poslední době trápí jedna nepříjemná maličkost – teploty vzduchu zde klesají na hodnoty běžné spíše pro severnější oblasti. Rtuť na teplotní stupnici padá až ke dvěma stupňům Celsia, a to dlouhodobě. Poprvé se mrazivého rekordu dotkla už v polovině prosince. Nyní se přes den pohybuje pod dvacítkou. Spolu s klesajícími teplotami tak klesá i zájem o kubánskou krajinu a příjmy z turismu.

Výletní lodě plné cizinců pluly na Kubu poměrně nepřetržitě, ovšem v roce 2005 se znelíbily bývalému prezidentovi Fidelu Castrovi a vláda je omezila. Příjmy z cestovního ruchu ročně přesahují dvě miliardy dolarů a o spokojenost turistů se přímo či nepřímo stará 300 tisíc Kubánců.

Parník Thomas Dream
Zdroj: ČT24
Vydáno pod