Francouzský průmysl ovládla hospodářská válka

Paříž - Francouzskou automobilkou Renault otřásla průmyslová špionáž. Firma v této souvislosti vyšetřuje tři členy z vedení firmy a francouzský ministr průmyslu Eric Besson dokonce mluví o hospodářské válce v zemi. Vše začíná a končí u elektromobilů, které se dnešní optikou zdají být tím nejlepším byznysem blízké budoucnosti.

Špionář přijde top manažery draho

Renault a Nissan jsou ve vývoji elektromobilů daleko před konkurenty. Znalosti a technologie automobilek jsou proto žádaným zbožím. Zájemci se přitom neštítí ani nelegálních praktik. Špionážní skandál teď po několika měsících šetření míří vysoko - až do představenstva firmy. Pro koho ale měli manažeři informace sbírat, zatím není jasné. „Porušili etický kodex, a to vědomě a záměrně,“ stojí v tiskové zprávě Renaultu.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Francouzský ministr průmyslu Eric Besson:

„Výraz 'ekonomická válka', který se zdá mnohdy přehnaný, se zde zcela hodí. Kauza vrhá špatné světlo na celý francouzský průmysl.“

Obvinění top manažerů ani člena řídícího výboru ještě nepadla. Firma už ale všechny podezřelé stáhla z vedoucích pozic. Vyšetřování už má brzy přinést jasnou odpověď. A Renault s Nissanem se mají proč zlobit. Do vývoje elektromobilů již investovaly přes čtyři miliardy eur. Na trh se s elektrickými auty chystá do třech let prakticky každá automobilka.