Ceny potravin jsou vysoko, světu hrozí nepokoje

Řím – Nejvýznamnější země světa sdružené do skupiny G20 chtějí dohodnout program, který by vyřešil hrozbu potravinové krize. Podle šéfa Světové banky Roberta Zoellicka jsou čím dál více ohroženi obyvatelé chudých zemí. Vrásky na čele začínají dělat ceny potravin i Francouzům. Ti zařadili toto téma na první místo svého předsednictví skupině.

Ceny potravin jsou na maximech

V prosinci překonaly ceny potravin rekordy z roku 2008. Vystoupily totiž nejvýše za dvě desetiletí. Obyvatelé rozvojových zemí tak začínají mít problémy uživit svoje rodiny. Peněz mají stejně, nakoupí za ně ale stále méně jídla. V případě nepříznivého počasí se ceny navíc mohou vyšplhat ještě výš. „Správnou odpovědí na rozkolísanost cen potravin není perzekuovat nebo blokovat trhy, ale lépe je využívat,“ myslí si šéf světové banky Robert Zoellick.

Téma se stává natolik důležitým, že si na seznamu priorit letošního francouzského předsednictví G20 vysloužilo první místo. Zasadil se o to prezident Nicolas Sarkozy.

Světu hrozí kvůli hladu konflikty

Jsou to tři roky, co rekordní ceny obilí vyvolaly nepokoje a hladové bouře v chudých zemích. Lidé se tehdy bouřili od Haiti až po Egypt. Nyní se podle agentury Reuters napětí opět stupňuje. Zdražení chleba způsobilo dokonce konflikty na trhu v Bolívii. Pokud ceny dále porostou, podobný scénář se podle odborníků může opakovat kdekoliv jinde.

Ekonom Abdolreza Abbassian z Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství:

„Současná situace vzbuzuje opravdu velké obavy. Lidé se totiž ohlížejí do nedávné minulosti, kdy ceny rostly velmi rychle - dejme tomu v roce 2008. Každopádně, co nám dělá starosti, je počasí. Problémy s ním mohou trvat i mnohem déle, než tomu bylo tuto sezonu. A je otázkou, jestli jsme na to vůbec připraveni.“