Češi už se nebojí a berou si hypotéky

Praha – Po dvou letech poklesu loni trh s hypotékami opět rostl, a rovnou zhruba o desetinu. Češi si tak na hypotékách půjčili 82 miliard korun. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnila Hypoteční banka. Generální ředitel banky Jan Sadil tvrdí, že rok 2010 byl tak čtvrtým nejúspěšnějším za dobu existence hypotečního trhu v České republice. Další roky si budou Češi podle Sadila tímto způsobem půjčovat mezi 70 až 100 miliardami korun.

Za úspěšným rokem stojí levné půjčky, nižší ceny nemovitostí a také menší strach ze ztráty zaměstnání. „Podíváme-li se na ty produkce v uplynulých pěti letech (bez roku 2007), tak tenhle rok se zařazuje mezi ty standardní a myslím, že i do budoucna se hypoteční trh bude vyvíjet v podobných objemech jako v roce 2010,“ odhaduje Sadil.

Hypotéky už levnější nebudou

Náměstek Hypoteční banky Martin Vašek o sazbách:

„Jsem toho názoru, že loni koncem roku jsme dosáhli svého dna a v současné chvíli budeme vidět mírnou stagnaci, případně růst úrokových sazeb.“

Ještě před třemi lety si přitom Češi půjčili rekordních 140 miliard korun. Číslo se pak postupně snižovalo. I když si bankéři v objemu nově poskytnutých hypoték do budoucna věří, přiznávají, že tak levné by už časem půjčky nemusely být. Teď se průměrné sazby pohybují na úrovni 4,3 procenta.

Největší nárůsty půjček hlásil loni Moravskoslezský kraj. Zájem lidí o pořízení vlastní nemovitosti tu ke konci roku začali ve velkém pozorovat i realitní kanceláře. Lidé v Moravskoslezském kraji si ale půjčují méně, než je celostátní průměr. „Průměrná výše hypotéky v České republice je 1,6 milionu korun,“ tvrdí Sadil. Nejvyšší částky si naopak půjčují Pražané. Jedna půjčka se pohybuje okolo dvou milionů korun.