Německé maso na slovenský trh nesmí, do Česka může

Bratislava/Berlín – Slováci jsou v kauze ohledně masa a vajec kontaminovaných rakovinotvorným dioxinem mnohem opatrnější než Češi. Tamní ministerstvo zastavilo prodej vajec a drůbežího masa německého původu. Úřady už zahájily kontroly, které mají ukázat, zda se potraviny kontaminované toxickou látkou dostaly na slovenský trh. V Německu se skandál kolem dioxinu v potravinách nadále rozrůstá. Výrobce krmiv, který stojí za kontaminací vajec a masa, údajně o výskytu nebezpečné látky ve svých směsích věděl už od března 2010. Testy prokázaly, že obsah dioxinu v krmivu překročil povolenou hranici až 78násobně.

Podle serveru Spiegel Online se nebezpečný dioxin v potravinách objevil už ve 13 ze 16 spolkových zemí. Německé úřady už kvůli tomu nechaly preventivně zavřít přes 4 700 chovů. Z prodeje musely zemědělské podniky stáhnout stovky tisíc vajec a utratit musely desítky tisíc slepic, které krmily závadnými směsmi.

Zatímco na český trh vejce a maso z Německa stále ještě mohou, Slováci se dioxinu zalekli. „Ministerstvo zemědělství v reakci na zprávy o výskytu nebezpečné látky v potravinách nařídilo Státní veterinární a potravinové správě celoplošnou kontrolu v obchodech a velkoobchodních skladech. Dokud nebudou známé výsledky laboratorních testů, prodej vajec a drůbežího masa německého původu je dočasně pozastaven,“ informovalo slovenské ministerstvo. Kontroloři by se podle úřadu měli zaměřit také na další potraviny dovážené z Německa.

Dioxiny zvyšují riziko rakoviny

„Dioxiny jsou jedy, které představují riziko až při dlouhodobém působení. Nepadnete k zemi mrtví, pokud sníte tři kontaminovaná vejce. Dioxiny se v těle ukládají, a teprve se zvýšenou koncentrací roste riziko nemocí, jako je rakovina,“ podotkla mluvčí, organizace na ochranu spotřebitelů FOODWATCH Christiane Grossová.

Kontaminované výrobky se ve slovenských obchodech zatím nenašly. „Kontrola už začala. Výrobky, které jsme v prodejnách našli, byly z jiných oblastí Německa než z těch, kde se dioxin objevil. Takže by měly být v pořádku,“ řekl dnešním Hospodárským novinám mluvčí veterinární správy Milan Matúš.

V Česku volal po zastavení dovozu Veleba, ale neuspěl

České státní orgány vyzval k zastavení dovozu potravin z Německa prezident Agrární komory Jan Veleba. Preventivně by se podle něj nemělo německé maso a vejce na českém trhu prodávat, dokud úřady celou kauzu s dioxinem nevyřeší a nebudou moci stoprocentně garantovat, že se toxická látka na český trh nedostane. „Do doby, než se celá záležitost spolehlivě vyšetří, by měl být český spotřebitel chráněn a živočišné produkty z Německa by se sem neměly vozit,“ zdůraznil Veleba.

Ivan Fuksa, ministr zemědělství

„Kontrola a zjištění dioxinu v potravinách je trošku složitější proces. Po republice jsou už odebrány veškeré vzorky, měli bychom v pondělí mít jejich vyhodnocení. V tuto chvíli to jednoznačně vypadá tak, že se tento problém ČR netýká, nicméně skutečně jisti si budeme až v pondělí.“

České úřady sice odstartovaly sérii kontrol, o pozastavení dovozu z Německa ale zatím neuvažují. Státní veterinární správa Velebovi včera oponovala s tím, že o uzavření hranic členského státu Evropské unie může rozhodnout pouze Evropská komise. Dnešní rozhodnutí slovenského ministerstva zemědělství ale její argument značně nabouralo. Ministr zemědělství Ivan Fuksa ovšem české spotřebitele uklidňuje - Česka se podle něj problém s dioxiny nejspíš netýká.

Výrobce závadných krmiv o dioxinu už dlouho věděl

Smutným faktem celé kauzy je fakt, že firma, která stojí za tím, že se vysoce toxický dioxin dostal do potravin, o výskytu nebezpečné látky ve svých krmivech už dlouho věděla. Deník Hannoversche Allgemeine Zeitung dnes s odvoláním na ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska uvedl, že firma Harles & Jentzsch, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od března 2010. Měla povinnost to ohlásit, nicméně tak neučinila. Úřady se o mnohonásobné porušení limitů dozvěděly až na konci prosince.

Březnový test provedený v soukromé laboratoři prokázal, že množství jedovaté látky více než dvojnásobně překračuje povolenou hranici 0,75 nanogramu dioxinu na kilogram tuku. Firma Harles & Jentzsch, která krmné tuky vyráběla z látek pro technické účely, měla podle ministerstva zemědělství Šlesvicka-Holštýnska k dispozici 20 laboratorních zkoušek, z nichž devět bylo pozitivních na vysoký obsah rakovinotvorné látky. Jeden test dokonce odhalil čtrnáctinásobné překročení povoleného limitu. Společnost se brání tím, že při výrobě došlo k záměně látek určených pro výkrm hospodářských zvířat a těch, které byly pro technické účely.

Dioxinová kauza nejspíš nezůstane bez trestu

"Pokud se podezření, že odpovědná firma o zatížení dioxinem věděla
a přesto příslušné zemské orgány neinformovala, potvrdí, je to vysoce trestné a zcela nezodpovědné," prohlásila německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová.

Němečtí zemědělci odhadují škody, které jim dioxinová kauza způsobila, na 40 až 60 milionů eur (téměř jedna až 1,5 miliardy korun) týdně a žádají jejich náhradu právě po výrobci kontaminovaného krmiva. Další žádosti o náhradu nejspíš přijdou ze zahraničí. Závadné krmivo se za hranice Německa sice nedostalo, Evropská komise už ale zjistila, že část závadných vajec zamířila do Nizozemska a Británie. V Nizozemsku vejce údajně skončila v majonéze a v pečivu, britské úřady se nyní snaží kontaminovaná vejce zajistit a stáhnout z prodeje.