EU nemůže vyhnat nezaměstnanost, mladí práci hledají marně

Brusel – Nezaměstnanost v eurozóně se v listopadu loňského roku nikam nepohnula a zůstala na úrovni 10,1 procenta. Přesto počet lidí bez práce klesl o 39 tisíc. K žádným změnám nedošlo ani v celé evropské sedmadvacítce. Míra nezaměstnanosti se tak nehnula z 9,6 procenta. Počet nezaměstnaných lidí i tak klesl o 35 tisíc. Bez práce v Evropské unii zůstalo 23,25 milionu lidí, tedy o 600 tisíc více než před rokem.

Mladí lidé v Evropě práci hledají marně

Největším trápením je pro Evropskou unii nezaměstnanost lidí mladších 25 let. Ta dosahuje závratných 21 procent. Bez práce je tak každý pátý mladý člověk. Mnoho zemí je na tom ještě mnohem hůře. Ve Španělsku je bez práce téměř 44 procent mladých lidí. Ekonomové navíc nevylučují, že bude zanedlouho práci hledat každý druhý. Země se stále potýká s problémy a pořád se nedostala z hospodářské recese.

Nezaměstnanost mladých lidí je oříškem i pro slovenskou vládu. Slovensko se totiž se 36,6 procenty mladými lidmi bez práce řadí na druhou evropskou příčku. V Česku tento ukazatel dosahuje 18,8 procenta.

Radovat se z nízké míry nezaměstnanosti mohou naopak Nizozemci. Jejich 4,4 procenta je řadí na druhou stranu evropské stupnice. Špatně na tom nejsou ani Lucemburčané a Rakušané. Bezkonkurenčně nejvíce lidí bez práce je naopak ve Španělsku. Míra nezaměstnanosti tu dosahuje 20,6 procenta. S velmi vysokou nezaměstnaností se potýkají i Litva (18,3 procenta) a Lotyšsko (18,2 procenta).

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat