Nezaměstnanost v USA klesá, ale ne dost rychle

Washington – Prosincová míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických klesla na nejnižší hodnotu od května 2009, a dosáhla tak 9,4 procenta. Ještě v listopadu přitom byla o čtyři desetiny procenta vyšší. Analytici se však neradují. Očekávali, že vznikne 175 tisíc nových pracovních míst. Nakonec to ale bylo o 70 tisíc méně. Informace dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Američané se vzdávají, nezaměstnanost je zkreslená

Americká nezaměstnanost odborníkům vrásky na čele dělat nepřestala. K prudkému poklesu nezaměstnanosti totiž podle nich přispěla i skutečnost, že někteří lidé přestali hledat práci, a vypadli tak z vládních statistik.

Za celý rok 2010 ekonomika USA vytvořila 1,1 milionu pracovních míst. To je v průměru 94 tisíc měsíčně. Míra nezaměstnanosti se pak drží nad devíti procenty již 20 měsíců, což je nejdelší série za dobu, kdy se tento údaj sleduje.

„V hospodářství přibývají pracovníci, ale žádné náznaky zlepšování míry zaměstnanosti neexistují,“ tvrdí Julia Coronado z BNP Paribas. „Směr máme správný, ale nejsem si jistá, jestli bude růst zrychlovat,“ dodává. Ekonomové však očekávají, že najímání nových zaměstnanců v letošním roce zrychlí. Podle některých by mohl vzniknout až dvojnásobný počet nových pracovních míst než v roce 2010. Výdaje spotřebitelů i firem by se pak mohly zvýšit díky balíčku daňových úlev. 

Vysoká nezaměstnanost bude USA trápit až 5 let

Ben Bernanke, šéf Fedu

„Neustupující vysoká nezaměstnanost by mohla skrze snížení příjmů domácností a utlumení jejich důvěry ohrozit sílu a udržitelnost oživení.“

Velký počet Američanů, kteří zůstávají bez práce, přidělává vrásky i americké centrální bance. Ta se teď hodlá právě na boj s vysokou nezaměstnaností, která by mohla přibrzdit křehké hospodářské oživení, zaměřit. Než se ale trh práce zlepší a nezaměstnanost se dostane k normálu, za který lze považovat míru kolem šesti procent, může podle šéfa Fedu Bena Bernankeho trvat i čtyři až pět let.

Nezaměstnanost v USA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod