Nezaměstnanost roste, práci hledá skoro desetina lidí

Praha – Míra nezaměstnanosti v Česku se ke konci roku citelně přiblížila desetiprocentní hranici. Podle čerstvých údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se nezaměstnanost v prosinci ve srovnání s listopadem zvýšila o celý procentní bod na 9,6 procenta. Úřady práce evidovaly na konci měsíce přes 561 tisíc uchazečů, což je bezmála o 55 tisíc víc než v listopadu.

„V současné době není možné jednoznačně stanovit důvody, které měly vliv na míru nezaměstnanosti. Zřejmě se jednalo o kumulaci několika faktorů, ať už se jedná o sezónnost v určitých oblastech, jako je zemědělství, stavebnictví, služby nebo i cestovní ruch,“ komentoval prosincové výsledky na trhu práce ředitel odboru realizace služeb zaměstnanosti MPSV Jiří Vaňásek. „Do jisté míry mohla mít vliv i úsporná opatření vlády v oblasti investiční činnosti a samozřejmě i legislativní změny v oblasti zaměstnanosti, kdy dochází nově k úpravě podpory v nezaměstnanosti tak, aby nebyla zneužívána,“ dodal.

Pavel Mertlík, analytik, Reiffeisenbank:

„Těžko najdete za poslední dva, tři roky meziměsíční skok o jeden procentní bod, to je skutečně velmi mnoho.“

Nezaměstnanost v prosinci vzrostla (zdroj: ČT24)

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 49 okresů. Nejvyšší byla v okresech Jeseník (19,7 procenta), Bruntál (17,9 procenta), Most (16,5 procenta), Hodonín (16,3 procenta) a Děčín (15,7 procenta). Nejnižší míru nezaměstnanosti úřady práce zaznamenaly v okresech Praha a Praha-západ (shodně 4,1 procenta), Praha-východ (4,2 procenta) a Mladá Boleslav (pět procent).

Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná Eurostatem pro mezinárodní srovnání v ČR v letošním listopadu 7,1 procenta, přičemž v 27 zemích EU činila 9,5 procenta.

Registrovaná míra nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24/MPSV