Aténská vláda snížila schodek víc, než čekala

Atény – Řecké centrální vládě se daří snižovat rozpočtový deficit. Podle údajů tamního ministerstva financí klesl schodek v loňském roce o 36,5 procenta. Je to tedy lepší výsledek než vládou původně plánovaných 33,2 procenta. Data ale neslouží k hodnocení schodku v Evropské unii, nezahrnují totiž údaje místních úřadů a především výdaje sociálního systému.

Ke snížení schodku centrální vlády přispěla hlavně radikální odtučňovací kúra na výdajové straně rozpočtu. U celkového vládního rozpočtu Řecka ale bude sitace nejspíš horší. Předpokládá se slabší pokles proti cíli, a to na 9,4 procenta hrubého domácího produktu z 15,4 procenta HDP z roku 2009. Cíl daný Bruselem a Mezinárodním měnovým fondem ale byl osm procent.

Přestože řecké statistiky vyznívají lépe, než se čekalo, úroky, které investoři požadují z řeckých cenných papírů neustále rostou. Náklady na obsluhu tamního dluhu dnes vystoupaly na nový rekord. Požadované výnosy z desetiletých dluhopisů vůbec poprvé vzrostly o více než deset procentních bodů nad výnosy srovnatelných dluhopisů německé vlády.

Podle analytiků rostou požadované výnosy z řeckých dluhopisí kvůli zvýšenému napětí kolem Portugalska. To by mohlo být po Řecku a Irsku dalším kandidátem na přijetí mezinárodní pomoci.

Právě Mezinárodní měnový fond spolu se státy eurozóny Řecku loni odsouhlasily balík pomoci pro Řecko ve výši 110 miliard eur. Irsko pak otevřely úvěrovou linku ve výši 85 miliard eur.