Ukládání peněz na penzi do fondů bude povinné, stát se zaručí

Praha - Na důchody se bude povinně spořit i do penzijních fondů. Lidé ale nebudou ponecháni napospas soukromým investičním společnostem – budou mít totiž možnost investovat do fondů, které budou hospodařit výhradně se státními dluhopisy, či přímo do státního penzijního fondu. K dohodě právě o takovém systému podle všeho směřuje vládní koalice. Plán by mohli podpořit i opoziční sociální demokraté. Konečná podoba důchodové reformy má být spolu s daňovou reformou představena nejpozději do konce února.

Jednotlivé politické strany dosud prezentovaly vlastní, odlišné koncepty reformy. Jednání nyní spěje ke konci. „Důchodová reforma je již v podstatě hotová,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. I podle premiéra Petra Nečase je dohoda o reformě na spadnutí. Nový důchodový systém bude mít tři pilíře financování. Průběžný, v němž budou současní pracující povinně platit na důchody dnešních seniorů. Novým pilířem se má stát kapitálový pilíř, ve kterém si lidé budou povinně spořit na budoucí vlastní důchody. Třetí pilíř má být dobrovolný – lidé si budou moci nadále spořit na důchody prostřednictvím ryze komerčního připojištění.

Spory dosud vyvolávalo financování druhého pilíře, otázka, zda má být spoření povinné či nikoliv. Podle odpůrců stát nemůže nutit lidi investovat do soukromých fondů, aniž by za jejich vklady nepřevzal odpovědnost. Kalousek ovšem uvedl, že připravovaný návrh počítá s kompromisní variantou, kdy riziko investice do penzijního fondu bude převedeno na stát.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Lidé by měli mít možnost stoprocentně garantované investice. Střadatelé by měli mít možnost investovat výlučně do státních dluhopisů.“

Občanští demokraté preferují, aby takovou roli převzal nízkonákladový státní penzijní fond. Takový model by byla ochotna podpořit i ČSSD. „Umíme si představit jednání o podmínkách vzniku státního penzijního fondu s konzervativní strategií investic, který by byl určitou zárukou ve vzniklém systému soukromých penzijních fondů s větším rizikem investic,“ prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Politici budou do konce února vyjednávat o tom, kolik procent z odvodů na důchody půjde do průběžného systému a kolik do fondů. Řešit se bude i otázka, z čeho se reforma zaplatí, měnit se může rovněž věk odchodu do penze. „Transformační náklady ponese generace, která si bude muset spořit na své stáří a zároveň platit plnou platbu dnešním seniorům, které není možné nechat bez prostředků. Musíme to rozložit na několik generací a na to jsou třeba peníze,“ podotkl Kalousek.

Prostředky chce stát získat z navýšení spodní sazby DPH. Ta by mohla z dnešních deseti procent vzrůst až na devatenáct. Samotné reformy by mohly být spuštěny v roce 2013.

Peníze
Zdroj: ČT24