ČOI zveřejnila hříšné čerpací stanice, stáhněte si jejich seznam

Praha – Letos už se prodejci nekvalitního benzinu skrývat nebudou. Česká obchodní inspekce (ČOI) dnes na svých internetových stránkách poprvé zveřejnila nepoctivé prodejce pohonných hmot, kterým loni uložila pokutu. Mezi nejpokutovanější prodejce patřila společnost Falko II. Czech, které ČOI dala sankce v celkové výši 4,35 milionu korun. Kontroly prodeje pohonných hmot budou zároveň letos přísnější. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, podle kterého budou průběžně zveřejňovány ty čerpací stanice, kterým ČOI pravomocně uložila pokutu. ČOI má totiž nově oporu v legislativě. Normu ale ještě musí schválit zákonodárci a podepsat prezident Václav Klaus.

ČOI může zakázat prodej nekvalitního benzinu na místě

Letos zvýší inspekce počet kontrol o pětinu. Prověří tak přibližně 2 200 vzorků pohonných hmot. Inspektoři budou zároveň využívat mobilní laboratoř a mohou na místě zakázat prodej nekvalitního paliva. „Jakmile dostaneme informaci o podezření na prodej nekvalitního paliva, můžeme být na místě velmi rychle. Pokud se prokáže, že testované palivo opravdu výrazně nesplňuje jakostní normy, naši inspektoři jeho prodej okamžitě zastaví,“ řekl pověřený ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Seznam pokutovaných čerpacích stanic bude ČOI aktualizovat každý měsíc. „Česká obchodní inspekce bude zveřejňovat a identifikovat čerpací stanice pohonných hmot, které prodávají palivo neodpovídající normám, a zároveň budeme schopni operativně zakázat prodej pohonných hmot, které by mohly mít vliv na chod motorů vozidel,“ slibuje Kocourek.

Dostanou se ke spotřebiteli aktuální informace?

Podle zástupce šéfredaktora časopisu EURO Adama Junka však novela neřeší některé otázky. Problematický je například fakt, že se mohou zveřejňovat až čerpací stanice, které již pravomocnou pokutu dostaly. To ale může trvat velmi dlouho. Spotřebitelé tak mohou informace získávat se značným zpožděním a ve chvíli, kdy už nejsou aktuální. „Zároveň to ale ČOI bude dělat šetrně tak, aby bylo jasné, která čerpací stanice soustavně porušuje zákon a které se mohla naopak přihodit jen ojedinělá závada,“ řekl ale Kocourek na dnešním brífinku.

ČOI dosud tvrdila, že jména nekvalitních stanic nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Za to si inspekce vysloužila kritiku nevládních organizací. Tomu je teď ale konec. Nový systém totiž bude spotřebitele chránit lépe. Se zveřejňováním jmen čerpacích stanic, u kterých inspekce narazila na nekvalitní pohonné hmoty, počítá novela zákona, kterou loni v prosinci schválila vláda.

Benzinky postup ministerstva vítají

Dříve ČOI zveřejňovala pouze obecné výsledky kontrol pohonných hmot, nikoli čerpací stanice, které prodávaly nekvalitní palivo. „Právě povrchní informování o výsledcích kontrol mohlo poškodit mnohé čerpací stanice, které sice dostaly pravomocnou pokutu, ale mohly ji dostat za provinění, které spotřebitel nemusel na svém vozidle nikdy poznat, neboť minimální odchylky od norem odhalila laboratoř, nicméně motor vozidla si s nimi bez problémů poradil,“ uvedl dnes Kocourek.

Neoficiální seznam čerpacích stanic, které nevyhověly kontrolám ČOI, loni na internetu zveřejnila společnost Acta non verba. Společenství čerpacích stanic tento krok kritizovalo, protože podle něj byli smícháni dohromady poctiví prodejci s těmi, kteří vědomě prodávají pančované zboží. Se zveřejňováním nepoctivých prodejců souhlasí i Václav Loula, vedoucí pracovní skupiny ČAPPO.

Největší hříšník loňského roku Falko II Czech si ale už stěžuje. „Falko II Czech je nyní v důsledku sankcí ČOI v insolvenčním řízení,“ uvedl jednatel firmy Milan Semrád. Špatné vzorky paliv podle něho zřejmě způsobilo smíchání benzinu a nafty v cisternách dodavatele. „Zboží se k nám vozilo v menším množství. Když vám dovezou 3 000 nebo 5 000 litrů nafty a předtím stáčí benzin, tak cisterny mají v rourách třeba 50 litrů benzinu, a tím se změní složení paliv,“ dodal Semrád. „Složení nikdy nebylo takové, aby poškozovalo motory. Samozřejmě jsem ale zboží u dodavatele reklamoval,“ upřesnil.

Benzinky už nebudou šidit ani stát

Ministerstvo průmyslu a obchodu:

„Ministerstvo průmyslu a obchodu a Česká obchodní inspekce společně připravily nová pravidla pro kontrolu kvality paliva prodávaného u čerpacích stanic. Motoristé i prodejci pohonných hmot díky nim získají lepší ochranu před nepoctivými obchodníky s nekvalitním palivem.“

Součástí novely je také povinnost zajistit pro přechodnou dobu dodávky motorového benzinu s nižším obsahem biopaliv, které umožní provoz i starších aut, jejichž motory ještě neumějí pracovat s vysokým obsahem biopaliva. Přechodné období má trvat do konce roku 2018.

Novela, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, má rovněž omezit možnost daňových úniků. Zavádí proto povinnou registraci osob, které prodávají pohonné hmoty na území České republiky mimo čerpací stanice, u příslušného celního úřadu. „Ve chvíli, kdy ČOI zjistí skutečně závažná pochybení, tak může informovat celní správu a další úřady, které jsou zodpovědné za daňové úniky, protože ve chvíli, kdy prodáváte skutečně nekvalitní benzin, který má v sobě významné procento špatných příměsí, tak dochází k daňovým únikům a takto se o tom mohou dovědět příslušné orgány,“ tvrdí Junek.

Proti daňovým únikům je také namířena nová povinnost provozovatelů čerpacích stanic zapisovat do jimi vedené evidence prodaných nebo vydaných pohonných hmot jedenkrát denně aktuální stav počítadel. Tuto evidenci budou uchovávat pro kontroly prováděné celními úřady po dobu tří let.

ČOI loni odebrala 1 866 vzorků pohonných hmot a hrubé porušení jakosti zjistila u 2,1 procenta z nich. Inspekce uložila 49 pokut v celkové výši bezmála 8,3 milionu korun. Za celý rok 2009 potom chybu inspekce hlásila u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Miloš Podrazil proto nové možnosti pro ČOI schvaluje.

  • Tankování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1884/188397.jpg
  • Česká obchodní inspekce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2210/220958.jpg
  • Na čerpací stanici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2237/223665.jpg