ČEPS hodlá rozšířit přenosovou soustavu o pětinu

Praha – Česká přenosová soustava si do roku 2023 pomůže 60 miliardami korun. Investici plánuje její provozovatel ČEPS. Loni podnik do obnovy a rozvoje soustavy investoval přes 2,5 miliardy korun. V letech následujících to tedy má být 4,5 miliardy korun ročně. Hlavními důvody pro rozsáhlý investiční program jsou požadavky na připojení nových energetických zdrojů do sítě. Vedení společnosti to oznámilo na dnešní tiskové konferenci.

ČEPS postaví 675 kilometrů nových vedení

Investice budou směřovat i do obnovy vedení, která byla postavena převážně v 70. letech minulého století. ČEPS chce pomocí investic rovněž usnadnit mezinárodní obchod s elektřinou a zabezpečit soustavu proti nadměrnému objemu proudu přitékajícího z německých větrných elektráren.

Člen představenstva a výkonný ředitel ČEPS Milan Kovařík:

„Většina prvků přenosové soustavy má životnost 40 let, proto je musíme obnovit.“

Rozsáhlé investice půjdou podle Kovaříka zejména do rozšíření sítě kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín. V závislosti na výkonu elektrárny by vynaložené prostředky mohly dosáhnout více než 12 miliard korun. Další významné investice budou směřovat do přenosové soustavy v severních Čechách, kde mají být obnoveny a modernizovány elektrárny Ledvice, Tušimice a Prunéřov. ČEPS bude také rozvíjet síť ve středních Čechách u Čelákovic, kde skupina RWE chystá výstavbu paroplynové elektrárny.

Prostředky ale poplynou i na posílení soustavy kvůli připojování obnovitelných zdrojů. Například severu Čech je nutné investovat kvůli rozsáhlému německému větrnému parku. Odtud právě někdy přitéká příliš mnoho produ, síť by se tak mohla přetížit a hrozily by výpadky. ČEPS také musí reagovat na růst spotřeby elektřiny na Ostravsku, dodal Kovařík.

ČEPS myslí na nové energetické zdroje

Člen představenstva a výkonný ředitel ČEPS Milan Kovařík:

„Dříve šly investice většinou do obnovy soustavy. Nyní jsou naše akce vyvolány investory, kteří budují nové zdroje. V mnoha případech také zdvojujeme stávající vedení.“

V letech 2011 až 2023 plánuje společnost postavit pět nových rozvoden. V současnosti jich je 24. Vybudovat chce rovněž 675 kilometrů nových vedení. To rozšíří přenosovou soustavu o pětinu. Hlavním zdrojem pro financování investic bude podle generálního ředitele ČEPS Vladimíra Tošovského vlastní zisk, bankovní půjčky a také dotace Evropské unie. „U každé z investic zjišťujeme, zda je možné se u ní ucházet o peníze z evropských fondů,“ řekl Tošovský. Podle Tošovského se ČEPS místy potýká s problémy při jednání s vlastníky pozemků, přes které mají nové části přenosové soustavy vést. Většina investičních záměrů však směřuje přes již vybudované trasy provozovatele soustavy, dodal Tošovský.

Investice do přenosových sítí pocítí i konečný uživatel. V současnosti zaplatí odběratel za přenosové sítě necelá čtyři procenta z konečné spotřeby. Pokud se nyní do ceny promítnou veškeré náklady spojené s investicí, bude to další procento. Dopad tedy bude minimální, tvrdí předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. Společnost provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce přes 4 tisíce kilometrů. Firma zaměstnává kolem 500 lidí. V první půlce loňského roku zvýšila společnost zisk o 87 procent na 1,6 miliardy korun. Její tržby vzrostly na 7,7 miliardy.

Vysoké napětí
Zdroj: ČT24