Testy v Německu prokázaly jedovatý dioxin ve vepřovém, EU zvažuje regulaci

Berlín/Brusel – V Německu se vůbec poprvé potvrdil zvýšený výskyt rakovinotvorného dioxinu ve vepřovém mase. Oznámilo to ministerstvo zemědělství spolkové země Dolní Sasko. Jeden ze závodů musel utratit několik stovek prasat. Deník Westfalen-Blatt mezitím napsal, že původci kontaminace zvířecích krmiv by mohli čelit požadavkům na náhradu škod. Ty podle odhadů zatím přesáhly 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). Kontroly včera potvrdily, že v potravinách dovážených do České republiky dioxin není. České obchodní řetězce tak odmítly výzvu Agrární a Potravinářské komory, aby v tuzemských prodejnách zavedly mimořádné značení masa a vajec. Na kauzu už reaguje i Brusel. Chce regulovat celé odvětví.

Dioxin zatím české hranice nepřekročil

Nadlimitní množství dioxinu bylo dosud v Německu prokázáno jen ve vejcích a mase nosnic. Ve slepičím a krůtím mase stejně jako v kravském mléce se vyšší než povolené množství dioxinu zatím neobjevilo. Výskyt jedovatého dioxinu minulý týden uzavřel přes 4 700 chovů. Většina z nich už nyní opět funguje. Navzdory tomuto opatření pronikla z jedné farmy v této spolkové zemi do regálů několika supermarketů v okolí Hannoveru vejce. Úřadům to nahlásil jeden spotřebitel. Dolnosaské ministerstvo zemědělství případ šetří, považuje ho ale spíše za nedopatření.

Česko zatím hranice s Německem neuzavírá. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy to není třeba ani přesto, že k tomu české úřady minulý týden vyzvala Agrární komora. Zatím totiž dozorové orgány při preventivních kontrolách výskyt dioxinu v dovezeném mase a vejcích nezjistily. České úřady budou dovážené potraviny i krmiva kontrolovat dál. Obchodníci ale používání nápisu „Bez dioxinů“ odmítají.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka:

„Bylo nám řečeno, že potraviny takto plošně značit nemůžeme, protože každý výrobek by musel být nejprve odborně analyzován, jinak by nám to inspekce zakázala. Testování by se velmi prodražilo.“

Zdravotní nezávadnost masa a vajec by navíc podle obchodníků měli garantovat dovozci těchto potravin. „My pak v prodejnách můžeme zveřejnit informaci, že například toto maso je prověřené. Tento způsob by podle našeho názoru byl rychlejší,“ dodal Juračka. Mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová však s Juračkovým vyjádřením zásadně nesouhlasí. „Řetězce patří k enormním dovozcům potravin, včetně masa,“ uvedla s tím, že zvláště v prodejnách některých obchodních řetězců není prakticky možné koupit maso pocházející z českých chovů. To, co chtějí obchodníci po dovozcích a zpracovatelích, by podle ní měli dodržovat také oni sami.

Kauza přijde zemědělce draho

Mluvčí ministerstva zemědělství Severního Porýní-Vestfálska Frank Seidlitz:

„Po původcích budeme požadovat za náklady na naše drahé kontrolní a monitorovací akce plné odškodnění.“

Podle listu Westfalen-Blatt stála každá laboratorní zkouška 1 000 až 1 300 eur (asi 25 až 32 tisíc korun). Svaz zemědělců už dříve vyčíslil finanční újmu chovatelů na 40 až 60 milionů eur (přibližně 980 milionů až 1,5 miliardy korun) za týden. Dioxin se objevil ve 13 ze 16 německých spolkových zemí.

Podle deníku prověřuje příslušné státní zastupitelství v rámci vyšetřování výrobce pochybných krmných tuků, firmy Harles und Jentzsch, zda by bylo možné zajistit už nyní její majetek a zisky. Společnost podle dosavadních zjištění vyráběla příměsi do krmiva z látek určených výhradně pro technické využití. Vyprodukovala až 3 000 tun vadného krmného tuku, který mohl dioxinem zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro drůbež a prasata. Firma ho navíc vyráběla v závodě, který pro tuto činnost nebyl nahlášen úřadům.

Zatímco pro mnoho německých zemědělců znamená nynější dioxinový skandál velké problémy, dodavatelé biovajec a dalších produktů ekologického zemědělství si mnou ruce. Mnoho Němců jim totiž v obavě před dioxinem dává v této době přednost před potravinami z běžných provozů. „Biovejce jsou vyprodána,“ potvrdil trend expert na potravinový trh Ulrich Hamm z univerzity v Kasselu. Podobně je na tom podle něj i biovepřové. „Poptávku po bioproduktech není v současnosti možné uspokojit,“ tvrdí.

Brusel výrobcům krmiv kvůli dioxinové kauze hrozí novou regulací

Evropští úředníci už na dioxinový skandál začínají reagovat. Evropská komise chce regulovat aktivity výrobců potravinových doplňků a krmiv pro zvířata. Úředníci by tak chtěli přispět k předcházení podobným problémům a větší jistotě pro běžné spotřebitele. Komise, která v unii dohlíží na dodržování norem, vyzvala zástupce sektoru k dobrovolným akcím, jejichž nástin by měli předložit do konce měsíce. Jinak prý zváží regulaci na evropské úrovni. O situaci budou jednat na zasedání 24. ledna i ministři zemědělství členských zemí.

Současné potíže s německým krmivem nejsou první, které se v EU v posledních letech objevily. Kontaminováno bylo i krmivo v Belgii v roce 2006, v Itálii o dva roky později či předloni v Irsku.