Objem fúzí ve světě se zvětšuje, značí to ekonomický růst

New York/Londýn - Objem fúzí a akvizic po obou stranách Atlantiku od začátku letošního roku už přesáhl 83 miliard dolarů (asi 1,6 bilionu Kč). To je nejlepší výsledek za posledních deset let. Potvrzuje se tak očekávání, že stav globální ekonomiky se postupně zlepšuje a s ním i ochota firem investovat. Letošní rok se tak řadí na nejlepší startovací pozici mezi růstovými roky. Bankéři si myslí, že firmy se teď snaží využít příznivější klima a expandovat do růstových a perspektivních sektorů. Částečně je k tomu vede i snaha utratit vysoké hotovostní rezervy, které nashromáždily od začátku finanční krize.

Jen v prvních dvou dnech tohoto týdne byly ve světě oznámeny fúze a akvizice za zhruba 34 miliard dolarů (více než 649 miliard Kč). Jejich celkový objem od začátku letošního roku, tedy zmíněných 83 miliard dolarů, je skoro o čtvrtinu vyšší, než byl před rokem. Podle výzkumné společnosti Dealogic, která vývoj fúzí a akvizic sleduje, jsou objemy transakcí v letošním roce nejvyšší od roku 2000. V úvahu se bere srovnatelné období, tedy začátek každého roku.

K největším transakcím letos patří akvizice americké energetické společnosti Progress Energy, kterou za 13,7 miliardy dolarů převezme jiná americká společnost Duke Energy. Včetně převzatého dluhu hodnota transakce dosahuje 26 miliard dolarů. Chemička DuPont pak oznámila, že za zhruba 5,8 miliardy dolarů převezme dánskou společnost Danisco. „Řada připravených kontraktů se konečně realizuje a firmy se snaží tyto dohody rychle dokončit pro případ, že se změní makroekonomické prostředí,“ sdělil globální ředitel divize fúzí a akvizic ve finančním ústavu Deutsche Bank Henrik Aslaksen.

Firmy by teď mohly podle bankéřů využít příznivější klima a expandovat do růstových a perspektivních sektorů. Jedním z důvodů je i fakt, že v Evropě a v USA se očekává jen slabý růst, takže firmy budou ochotny spolupracovat, aby mohly ušetřit víc peněz. Experti odhadují, že jen americké firmy mají na hotovosti více než bilion dolarů (asi 19 bilionů Kč). Akcionáři tak začnou na ředitele firem tlačit, aby volné peníze buď investovali, anebo je vrátili akcionářům ve formě dividend.

Vydáno pod