Největší akcionář Sazky projedná její budoucnost

Praha – Největší české loterijní společnosti Sazka teče do bot. Nestíhá splácet své dluhy a hrozí jí insolvence. Jasněji v tom, jak se z finančních problémů dostane, by mohlo být už dnes. Návrhy na řešení krizové situace má projednat výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), který je největším akcionářem zadlužené společnosti. Sazce jde po krku podnikatel Radovan Vítek, který už skoupil její pohledávky v hodnotě 1,5 miliardy korun. Pokud mu firma do 17. ledna peníze nevyplatí, pošle ji do insolvence.

Když státu v roce 2006 chyběly peníze na výstavbu haly pro mistrovství světa v ledním hokeji, nabídla Sazka pomocnou ruku a postavila dnešní O2 arenu. Teď ale kvůli ní potřebuje zachraňovat sama. Vysoké splátky dluhopisů, prostřednictvím kterých získala peníze na stavbu, ji dostaly do finančních problémů. Navíc je tak velká arena prakticky neprodejná. Ve většině západních zemí provozuje podobné haly stát, ten český ale utahuje opasky a na odkup areny nemá peníze.

Firma tak nyní musí spoléhat na drastické škrty a odprodej jiného nepotřebného majetku. Pomoci by mohlo také spojení se strategickým partnerem. Na stole jsou tři oficiální nabídky. Pokud svaz tělesné výchovy jednu z nich přijme, mohla by se Sazka zachránit před insolvencí. Pomocnou ruku jí chce podat vlastník konkurenční Fortuny – společnost Penta -  holding Synot a firma E invest Martina Ulčáka.

Jednání o Sazce pokračuje (zdroj: ČT24)

Návrh na restrukturalizaci loterijní společnosti má i její největší věřitel Radoven Vítek - muž, který vyhrožuje tím, že ji pošle do insolvence. Svůj návrh ale zatím největšímu akcionáři Sazky nepředal písemně, takže ho výkonný výbor dnes neprojedná.

Zůstane Sazka v rukou českého sportu?

Pavel Kořan, předseda ČSTV

„Preferujeme, aby Sazka zůstala v rukou českého sportu, respektive současných akcionářů. Hledáme taková řešení, která nebudou v rozporu s dluhopisovou dokumentací a která nepřevedou Sazku na jakýkoliv privátní subjekt.“

V rukou současných akcionářů hodlá Sazku ponechat jen jeden ze zachránců – E invest. Zadlužené loterijní společnosti hodlá půjčit, kolik bude potřebovat. Výměnou za to chce pouze domluvený podíl na zisku v následujících 10 až 15 letech. Naopak Penta i Synot se chtějí podílet na řízení Sazky. Synot žádá většinový – 66procentní podíl. A Penta jde ještě dál. Chce Sazku ovládnout úplně.

Dnešní jednání o budoucnosti Sazky přichází takřka na poslední chvíli. Nejenže datum, kdy chce Vítek poslat firmu do insolvence, se kvapem blíží, Český svaz tělesné výchovy se dostal kvůli pomalé reakci na problémy pod palbu kritiky z nejvyšších míst – přímo od ministra školství Josefa Dobeše. Ministr současně vyzval svaz k odvaze pro radikální změnu. Dodal, že situace mezi akcionáři a Sazkou je opačná než má být a sportovní svazy dělají to, co jim nařídí vedení Sazky. Vyslovil se pro personální změny ve vedení svazu. Židle by se tak mohla otřást třeba pod šéfem představenstva Sazky Alešem Hušákem.

Vyplácení výher by insolvence nabourat nemusela

Stále častěji se v souvislosti s možným vyhlášením insolvence na Sazku diskutuje o tom, zda by to narušilo vyplácení výher. Podle odborníků se ale sázkaři bát nemusí. „Po případném zahájení insolvenčního řízení by se Sazka musela zdržet nakládání se svým majetkem, pokud by tím mělo dojít k jeho podstatnému zmenšení. Omezení se ale netýká běžného provozu podniku,“ míní Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Vyplácení výher je podle něj u Sazky součástí obvyklého hospodaření a navíc jí tuto povinnost ukládá i loterijní zákon.

Sazka se sice topí v dluzích, přesto je výrazně zisková. V roce 2010 se jí podle předběžných údajů podařilo zvýšit čistý zisk o 12 procent na 1,4 miliardy korun. Na splácení dluhů to přesto nestačí.

Vydáno pod