Maso s dioxinem se v Německu zřejmě dostalo na trh

Berlín – Ministerstvo zemědělství Dolního Saska dnes připustilo, že se vepřové maso z německého chovu, kde testy prokázaly přítomnost rakovinotvorného dioxinu, nejspíše dostalo do oběhu na trh. Na rozšiřující se skandál s dioxinem v německých zemědělských produktech reagovala Čína a až do odvolání zastavila dovoz vepřového a vajec z Německa. Dánsko, kam se dostalo krmivo kontaminované touto jedovatou látkou, naopak spotřebitele ubezpečilo, že jim žádné nebezpečí nehrozí.

Nadlimitní množství dioxinu ve vepřovém mase vyšlo v Německu najevo v úterý. Pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, kde bude muset být kvůli nálezu utraceno 140 prasat. Kontrolní vzorek pocházel z konce prosince, podnik ale zvířata porážel ještě na počátku ledna, než ho úřady preventivně uzavřely. „Před zákazem se zboží z něj dostávalo na trh, nevíme však, zda obsahovalo dioxin. To je třeba nejprve vyšetřit, než budeme moci definitivně říct, zda spotřebitelům hrozilo nějaké nebezpečí,“ citovala agentura Reuters státního tajemníka dolnosaského ministerstva zemědělství Friedricha-Ottu Ripkeho.

Výskyt na Slovensku se nepotvrdil

Rozhovor s Ondřejem Rychlíkem (zdroj: ČT24)

Ondřej Rychlík, prezident komory veterinárních lékařů

„Věřím, že z Německa se do Česka žádné maso s dioxiny nedostalo. Státní veterinární správa kontroluje všechno standardně a dostatečně, takže v tomto my se neobáváme.“

Prodej vepřového a drůbežího masa stejně jako vajec z Německa minulý týden kromě Číny pozastavilo například také Slovensko. Výskyt dioxinu se však v mase nepotvrdil, proto Slovensko zákaz zrušilo. „Všechny výsledky (testů) jsou negativní,“ uvedl ministr zemědělství Szolt Simon. Dodal, že kontroloři se i do budoucna více zaměří na potravinářské zboží z Německa. Také Dánsko, kam z Německa putovaly dvě dodávky celkem 26 tun dioxinem kontaminovaného krmiva, nebezpečí pro spotřebitele vyloučilo. Zásilka byla určená drůbeží farmě, množství dioxinu v ní bylo ale podle tamního hygienika velmi malé. Úřady přesto vejce z tohoto chovu detailně kontrolují.

Aféra s dioxinem vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3 000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro hospodářská zvířata. Německé testy zatím prokázaly výskyt této nebezpečné látky ve vejcích a v mase nosnic a prasat. Do ČR se podle dosavadních zjištění žádné závadné produkty z Německa nedostaly.