Intel má za sebou „nejlepší rok v historii“

San Francisco – Americkému výrobci počítačových čipů Intel Corp. se ke konci loňského roku velmi dařilo. Jeho čistý zisk totiž ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl téměř o polovinu na 3,39 miliardy dolarů (62 miliard korun). Zisk na akcii tak činil 59 centů a překonal odhady analytiků, kteří očekávali, že nepřekročí 53 centů. Prodeje čipů pro osobní počítače sice klesly, o čipy pro servery však zájem vzrostl, a negativní trend tak vyrovnal.

Rok 2011 bude ještě lepší

Rok 2010 byl podle generálního ředitele Intelu Paula Otelliniho „nejlepším rokem v historii Intelu“. Letošek pak podle jeho odhadů bude ještě lepší. Tržby v prvním čtvrtletí se mají pohybovat v rozmezí od 11,1 miliardy do 11,9 miliardy dolarů. Analytici jsou méně optimističtí. Za celý rok 2011 se mají tržby zvýšit z loňských 43,6 miliardy dolarů o deset procent.

Intel jede (zdroj: ČT24)

Konkurence ale Intelu šlape na paty, a proto hledá další možnosti, kam se vrhnout. Soustředil se tak na chytré telefony a tablety, které mají podle vedení velkou budoucnost. „My tyhle produkty vnímáme jako doplňková zařízení. Na trhu jich je stále víc, umí spoustu věcí a pracují s internetem. To pro nás otevírá obrovské možnosti do budoucna a my chceme získat podíl v tomto segmentu vedle našich stávajících produktů - notebooků a serverů,“ říká finanční ředitel firmy Intel Stacy Smith.

Intel ale zřejmě nemá jinou možnost - Microsoft mu totiž zasadil těžkou ránu. Nový Windows 8 poběží i na konkurenčním procesoru ARM, který se zatím zaměřuje na spotřební elektroniku. „Společnost ARM se snaží prosadit třeba i na serverech a snaží se svoje procesory dostat do nových zařízení, která jsou trendy. Pokud se firmě ARM podaří prorazit ještě víc než teď, je jasné, že Intel může v mobilních zařízeních ztratit,“ prohlásil šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

Právě tablety jsou pro výrobce velkým lákadlem, jen letos se jich podle analytiků prodá přes 50 milionů, vše na úkor stolních počítačů. „Všechni výrobci počítačů bedlivě sledují tablety a chtějí v nich soutěžit. Počítačů se prodává dost, ale lidé dávají přednost novinkám,“ vysvětlil šéfredaktor serveru PCMag.com Lance Ulanoff.

Intel je největším výrobcem počítačových čipů na světě. Jeho čipy se používají ve zhruba 80 procentech osobních počítačů. Výsledky hospodaření firmy jsou proto mezi analytiky považovány za hlavní ukazatel zdraví širšího technologického sektoru. Hospodaření sice překonalo odhady analytiků, upozornilo však i na problémy, se kterými se nyní potýká odvětví osobních počítačů. Výdaje spotřebitelů za osobní počítače jsou totiž stále slabé, zvláště v USA.