Ceny benzinu obrátily, bohužel jen na chvilku

Praha – Pohonné hmoty se v minulém týdnu u českých čerpacích stanic daly koupit levněji než o týden dříve. Nejprodávanější benzin Natural 95 tento týden vyšel o 16 haléřů levněji, jeho cena činila průměrných 33,49 koruny za litr. Motorová nafta také zlevnila. Řidiči za ni v průměru zaplatili 32,62 koruny. Méně stál i benzin Special 91, a to 32,97 koruny za litr. Cena plynu LPG se snížila o haléř na průměrných 16,90 koruny za litr. Údaje přinesl Český statistický úřad.

Zlevňování pomohla silná koruna

Obrat podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souvisí se silnějším kurzem koruny vůči dolaru. Další pozitivní vývoj však u kurzu koruny tento týden Čermák nečeká. Mírně také vzrostly ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. „Pokles cen by se měl kvůli kombinaci těchto dvou faktorů v průběhu tohoto týdne zastavit. Naopak je pravděpodobné, že se dočkáme mírného růstu cen,“ dodal Čermák.

Komentář analytika Petra Čermáka (zdroj: ČT24)

Naopak analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting přináší optimističtější výhled. V dalších dnech totiž očekává další pokles cen. „Oživení je stále křehké, což dokládá slabý trh práce, a tedy slabá spotřebitelská poptávka v celém vyspělém světě,“ vysvětluje.

Co čeká české řidiče v zahraničí?

Bulharsko: benzin i nafta levnější o pět korun za litr

Řecko: o šest korun dražší benzin

Velká Británie: o pět korun dražší nafta

Na vyšších cenách benzinu v Česku se podle Čermáka podílí především vysoké daně. Kvůli nárůstu daně z přidané hodnoty a spotřební daně vzrostla v tuzemsku cena pohonných hmot o 1,4 koruny. Čeští řidiči ale mohou zajet pro levnější naftu například do sousedního Polska. Na litru tam ušetří průměrně tři koruny.

Vydáno pod