Maďarsko vytvoří 300 tisíc pracovních míst

Budapešť - Maďarsko má podle premiéra Viktora Orbána našlápnuto na obnovení hospodářského růstu v zemi a vytvoření velkého množství nových pracovních míst. Orbán dnes proto představil takzvaný Nový Széchenyiho plán. „Reforma“ je pojmenována po maďarském reformátorovi z 19. století Istvánu Széchenyim a mimo jiné předpokládá, že v Maďarsku do roku 2014 vznikne 300 tisíc nových pracovních příležitostí a investuje se až sedm bilionů forintů (přes šest miliard korun).

Se záměry maďarského kabinetu seznámil veřejnost Orbán na ekonomickém fóru a například uvedl, že cílem vlády je v příštích deseti letech reorganizovat fungování země. Orbán počítá s tím, že některé záměry se mohou setkat s odporem. I s tím však počítá a je na výzvy připraven reagovat.

Maďarský premiér Viktor Orbán:

„V roce 2011 se rozhodne, jak bude vypadat celé příští desetiletí. Pokud to s reorganizací země myslíme opravdu vážně, nemůžeme si dovolit nechat se odradit neshodami. Každou důležitou bitvu je třeba někdy vybojovat.“

Vláda musí dle Orbána zajistit snížení státních výdajů, ale přitom se pokusit zvýšit příjmy. Spíše než o úsporná opatření jde ale podle něj o celkovou reorganizaci ekonomiky. Orbán také zopakoval, že do deseti let by ve zhruba desetimilionovém Maďarsku měl vzniknout milion pracovních míst.

Změny se dotknou i fiskální politiky

Orbán dodal, že pokud vzniknou další malé a střední podniky a bude se jim dařit, bude Maďarsko silnější, úspěšnější a šťastnější. Premiér už tento týden oznámil několik změn ve fiskální politice, jejichž cílem je podpořit důvěryhodnost ekonomiky. O reformě výdajové stránky rozpočtu má být podle něj rozhodnuto do 15. února.

Co nyní hýbe ekonomikou Maďarska?

Maďarští poslanci schválili zásadní změnu penzijního systému, a podpořili tak ultimátum Orbánova kabinetu. Maďaři buď od ledna převedou peníze ze soukromých penzijních fondů do státního, nebo v budoucnu přijdou přibližně o sedmdesát procent důchodu.

Místní parlament upletl bič na manažery firem vlastněných státem nebo samosprávou, schválil totiž 98procentní zdanění jejich odstupného. Daň se bude platit i zpětně za období od 1. ledna 2005.

Maďarsko ozdraví silně zadluženou domácí ekonomiku. Zatímco velké podniky v zemi Orbánův kabinet zatíží mimořádnou daní, rodiny omezovat nechce a připravil pro ně 16procentní rovnou daň. Daň pro podniky má pomoci snížit rozpočtový deficit země v příštím roce na 2,8 procenta HDP.

  • Viktor Orbán autor: AP Photo/Bela Szandelszky, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224600.jpg
  • Maďarsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2218/221710.jpg