Penny musel stáhnout z prodeje německá vejce

Praha/Odeř - Veterináři zakázali prodej 200 tisíc vajec z Německa, u kterých byl při dovozu do České republiky špatně uveden jejich původ. Německá vejce mohli spotřebitelé zakoupit v diskontních prodejnách Penny Market. Veterináři nyní důkladněji kontrolují maso a vejce z Německa kvůli tomu, že některé tamní chovy byly zamořeny rakovinotvorným dioxinem. Úplný zákaz dovozu potravin odtud ale nechystají.

„V současné době je to smutná záležitost, protože byla dovezena vejce, která byla označena číslem třídírny, kterou jsme nedohledali na oficiálním seznamu na oficiálních německých webových stránkách,“ zdůvodnil rozhodnutí v rozhovoru pro ČT24 mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Německá vejce do Česka dovezla firma Česká drůbež, která neměla platnou registraci. Veterinární správa proto se společností Česká drůbež zahájila správní řízení pro porušení zákona.

„Vejce uvedl do oběhu obchodní řetězec Penny Market, se kterým již bylo zahájeno správní řízení, neboť nesplnil svoji zákonnou povinnost nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě, že přijal zásilku živočišných potravin z jiného členského státu,“ dodal Duben.

Do potravin se nebezpečný dioxin v Německu dostal z kontaminovaného krmiva. Podle zjištění tamních úřadů vyráběla firma Harles & Jentzsch krmné směsi z látek určených pro technické účely. O nadlimitním množství dioxinu věděla údajně už v březnu 2010, povinnost informovat úřady ale nedodržela. Kauza vyplynula na povrch až koncem loňského roku, kdy už zamořené krmivo kontaminovalo řadu drůbežích i vepřových chovů po celém Německu.

Kontaminované maso v Česku

Na český trh se také dostalo kontaminované vepřové maso. S největší pravděpodobností bylo už zkonzumováno. V souvislosti s dioxiny už veterináři odebrali vzorky rovněž z prasničky uhynulé na farmě v Odeři na Karlovarsku. „Odběr jsme se rozhodli provést z důvodu možné kontaminace masa dioxiny,“ informovala ředitelka Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Mária Slepičková s tím, že zvíře pocházelo z Německa. Výsledky rozborů by měli veterináři znát koncem příštího týdne.

Přestože je dioxin nebezpečný, Česko zatím dovoz potravin z Německa zakázat nehodlá. „Vůči Německu Evropská komise nepřijme žádné ochranné opatření. To znamená, že je nepřijmeme ani my, nicméně dále budeme pokračovat ve vyšetřování zásilek, které by mohly pocházet z rizikových území nebo farem,“ uvedl Duben. Jednorázová konzumace potravin s nadlimitním množstvím dioxinu zdraví člověka neohrozí. Dioxiny se nicméně v těle ukládají a teprve se zvýšenou koncentrací roste riziko nemocí, jako je rakovina.

Prasata
Zdroj: ČT24
Vydáno pod