Kvůli dioxinu bylo v Německu zavřeno dalších tisíc podniků

Berlín – Německé dioxinové aféře ještě není konec. Spolkové ministerstvo zemědělství dnes totiž oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že se v jeho produktech nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně proto byla uzavřena další tisícovka podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko. Infikované maso už proniklo i na český a slovenský trh.

Mezi téměř tisícovkou podniků je 110 drůbežáren, 403 vepřínů a 248 podniků na chov podsvinčat. Podezřelé krmivo bylo vyváženo mimo jiné do Severního Porýní-Vestfálska, Braniborska a Bavorska. Kvůli výskytu dioxinu ve vejcích a v mase bylo už dříve preventivně uzavřeno přes tisíc farem a drůbežáren.

Odpovědní činitelé budou potrestáni

Ministryně zemědělství Ilse Aignerová:

„Dostávala jsem z dolnosaské strany opakovaná ujištění, že zemské úřady odpovědné za dohled na výrobu krmiv a potravin provedly všechna potřebná opatření.“

Výrobce, který je nyní v podezření, úřadům své dodavatelské vztahy nenahlásil. Spolková ministryně zemědělství Ilse Aignerová dnes vyzvala k potrestání odpovědných činitelů. Odpovědnost by měl nést především dolnosaský ministr životního prostředí Hans-Heinrich Sander, zastupující ministra zemědělství.

Aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až tři tisíce tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro hospodářská zvířata.

Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová na problémy zareagovala představením akčního plánu. Jeho deset bodů výrazně zpřísní podmínky pro výrobce krmiv. Ministryně po nich žádá mimo jiné povinné pojištění provozů a výrobků nebo povinné hlášení výsledků testů i ze soukromých laboratoří.

Němci o rizikové potraviny ztratili zájem. Odbyt vajec klesl od vypuknutí skandálu na přelomu roku o pětinu, prodej drůbežího a vepřového o deset procent.

Německé vepřové s dioxinem se dostalo i do Česka

Do Česka bylo na přelomu roku dovezeno z Německa celkem 4,5 tuny kilogramů vepřového masa, které mohlo dioxin obsahovat. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben ale Čechy uklidnil tím, že dioxin je nebezpečný pouze při dlouhodobé spotřebě. Podezřelé maso už bylo nejspíše zkonzumováno. Potravinářské správě se však přístup německých úřadů nelíbí. Ty totiž Česko včas neinformovaly. Podobný postoj mají i polští kolegové.

Vepřové
Zdroj: ČTK/DAPD/ČTK