Nečas: Sjednocení sazeb DPH je „nejčistším“ řešením

Praha - Premiér Petr Nečas se v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny vyslovil pro možnost sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na úrovni 19 procent. „Bylo by to systémové a nejčistší řešení,“ uvedl Nečas. Případné zavedení jednotné sazby DPH by podle premiéra mohlo být doprovázeno kompenzacemi pro lidi s nízkými příjmy.

Plán na zvýšení spodní sazby DPH je součástí penzijní reformy. Z výnosu ve výši zhruba 50 miliard korun ročně by měly být kryty výpadky veřejných financí při zavádění reformy. Zavedení jednotné sazby DPH zvažuje v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Věci veřejné ale slučování sazeb DPH odmítají. Obávají se totiž zvýšení cen potravin. Podle Nečase ale zachování nižší sazby DPH pro základní potraviny nedává ekonomický smysl. „Je to spíš politická proklamace,“ řekl premiér. „Dovedu si představit řešení, které by v sobě zahrnulo sjednocení sazby DPH v jednom kroku s tím, že by se upravila výše životního minima, a tím pádem i výše některých kompenzačních sociálních dávek včetně základní výměry důchodů, aby pohyb cen potravin byl kompenzován sociálně citlivým skupinám,“ uvedl Nečas.

Sjednocení DPH tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

To považují za rozumné i odborníci. „V případě, že tu vyšší sazbu DPH zaplatí všichni, a bude kompenzována jen těm, kteří opravdu potřebují podporu státu, tak je to vlastně vyváženější,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 Miroslav Svoboda ze sektoru daňového a ekonomického poradenství společnosti Deloitte.

Premiér ale nevyloučil ani variantu postupného srovnávání obou sazeb DPH. Nečas věří, že se vláda na penzijní reformě shodne do konce února, maximálně do začátku března. Pokud se koalice na penzích nedohodne, pak podle Nečase „vláda nemá další smysl“.

„Pokud by tato změna byla realizována například v tomto roce, znamenalo by to zvýšení příjmů rozpočtu o 40 až 45 miliard korun. Samozřejmě při změně daní mohou lidé utrácet méně, než utráceli,“ říká analytik společnosti Patria David Marek. Sjednocení DPH by rozhodně ocenily firmy. Podle daňových expertů by se jim výrazně zjednodušilo účetnictví.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod