Airbus versus Boeing – i loni vyhrál evropský výrobce

Toulouse – Těsný souboj dvou největších výrobců letadel – evropského Airbusu a amerického Boeingu – dopadl i loni příznivěji pro prvně jmenovaného. V počtu zakázek překonal Airbus svého největšího konkurenta v pořadí už potřetí. Firma navíc minulý rok dodala zákazníkům rekordní počet letadel.

Airbus loni po celém světě prodal na 644 letounů v úhrnné katalogové ceně přes 84 miliard dolarů proti 625 letadlům Boeingu. Airbusu se podařilo překonat Boeing až díky vlně prosincových zakázek, která ukázala překvapivě silné oživení na mladých růstových trzích světa.

Po odečtení zrušených zakázek prodal Airbus 574 letadel v hodnotě 74 miliard dolarů ve srovnání s 530 stroji, na něž získal pevné zakázky Boeing. Evropská firma si tak zajistila na světovém trhu velkých civilních letadel podíl 52 procent. Zákazníkům dodal Airbus rekordních 510 letadel, o 12 víc než předloni. Bylo to poosmé za sebou co v počtu dodaných letadel předstihl Boeing, jehož dodávky klesly o čtyři procenta na 462.

Airbusu se daří (zdroj: ČT24)

John Leahy, ředitel prodeje, Airbus:

„Jsme zase světová jednička. Máme dvaapadesát procent trhu. Máme nasmlouváno dopředu 3 550 letadel, která ještě nemáme vyrobená, v hodnotě bezmála půl bilionu dolarů.“

Airbus navíc nepřestává věřit ani ve světlé zítřky. Generální ředitel společnosti Tom Enders odhadl, že firma zvýší letos dodávky na 520-530 strojů a ještě více letadel se jí podaří prodat. Celkové tržby Airbusu loni podle Enderse dosáhly „asi 30 miliard eur“ po předloňském výsledku 28,1 miliardy eur.

Vydáno pod