Číňani si oblíbili Ferrari

Peking - Auto značky Ferrari si už koupila tisícovka Číňanů. I když na první pohled se to nemusí zdát jako vysoké číslo, automobilka ročně vyrobí jen pár tisíc vozů. Čína je tak pro Ferrari jedním z nejdůležitějších trhů a je dost možné, že se stane rájem pro výrobce luxusních aut. Nedávno předběhla dlouholetého lídra Spojené státy, a stala se tak největším automobilovým trhem na světě.

Číňané doposud kupovali spíše levnější vozy, stále víc se ale zajímají i o drahý luxus. „Do dvou nebo tří let chceme v Číně prodávat 600 aut ročně. To by znamenalo, že se tahle země pro nás stane největším trhem hned po Spojených státech,“ uvádí generální ředitel maranellské automobilky Amedeo Felisa.

999. čínské Ferrari je model 458 za 11 milionů

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

V pořadí 999. Číňan, který se může pochlubit, že má doma v garáži zaparkované Ferrari, za něj zaplatil zhruba 600 tisíc dolarů (kolem 11 milionů korun). Johnson Zhang patří do skupiny mladých a bohatých Číňanů, na které Ferrari cílí, a je na to patřičně hrdý: „Děkuji Ferrari, že mi umožnilo splnit si můj chlapský sen - vlastnit Ferrari 458. Já a těch 998 Číňanů přede mnou, kteří si Ferrari koupili, jsme moc rádi, že se tady tahle luxusní auta s unikátní historií začala prodávat.“

Ferrari oslavilo bezmála tisícího zákazníka výstavou 15 vybraných modelů. Expozice byla největší od doby, kdy se v roce 2004 v Číně prodalo první Ferrari. Mezi exponáty byly k vidění například sběratelské verze vozů Testarossa nebo Fiorano. „Jsou strašně drahé, ale přesto se mi hrozně líbí. Třeba limitovaná série Fiorana, které stojí přes jeden a půl milionu dolarů. Doufám, že jednou budu mít taky takové auto,“ plánuje turista Li Wei.

Mladí Číňané ale nesní jen o luxusních autech. Podle průzkumu společnosti BCG se nejlidnatější země do sedmi let stane zároveň i největším odbytištěm luxusních výrobků na světě.

  • Výstava Ferrari v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2252/225143.jpg
  • Výstava Ferrari v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2252/225142.jpg