Akcie Facebooku zamíří pouze mimo USA

New York - Americká investiční banka Goldman Sachs se rozhodla, že akcie sociální sítě Facebook nabídne pouze investorům mimo Spojené státy. Svůj krok banka zdůvodňuje abnormální publicitou, která celý proces nabídky akcií v USA provází. Údajně ale jde o její vlastní rozhodnutí a nikdo je nevyžadoval. Akcie Facebooku budou nabízeny pouze bohatým investorům, drobní investoři nebudou mít možnost si je koupit.

„Z důvodu intenzivního mediálního krytí se Goldman Sachs rozhodl akcie dál nabízet pouze investorům mimo USA,“ uvedla banka. O svém rozhodnutí začala už v neděli informovat klienty v Asii, během dneška pak i v Evropě a v USA.

Už na začátku ledna začal finanční dům svým klientům rozesílat dokumenty, v nichž popisuje vyhlídky firmy a informuje o jejím hospodaření. Banka mimo jiné uvedla, že Facebook vytváří zisky rychleji, než se čekalo, a má velký potenciál pro investory. To je i hlavní důvod, proč mají investoři o akcie firmy tak velký zájem.

Podle zdroje z řad klientů Goldman Sachs vytvořila celosvětová sociální síť za prvních devět měsíců loňského roku čistý zisk 355 milionů dolarů (asi 6,5 miliardy Kč), což byla více než čtvrtina celkových výnosů. Ty dosáhly 1,2 miliardy dolarů.

Vydáno pod