Kořan: ČSTV jedná se dvěma novými zájemci o Sazku

Praha - Do Sazky plánují podle Pavla Kořana, předsedy hlavního akcionáře největší tuzemské loterijní společnosti Sazka - Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), vstoupit dva noví zájemci, navíc bez nároku na podíl. Kořan se takto vyjádřil v pondělí večer v televizi Z1 s tím, že jejich jména zveřejní ve středu. Podle předsedy svazu noví zájemci, stejně jako společnost E-Invest Martina Ulčáka, nehodlají měnit vlastnickou strukturu českého loterijního obra. Vedení loterijní společnosti Sazka se dnes sejde se svými věřiteli - bankami a fondy, které drží její dluhopisy.

„Pomohou krýt určité pohledávky, možná i za panem Vítkem, bude-li třeba. Já jsem ale přesvědčený, že to třeba nebude,“ prohlásil Kořan s tím, že se pak s akcionáři dohodnou na splátkovém kalendáři, jenž bude rozložen do delší časové osy. „Zároveň tam zbudou prostředky ve prospěch akcionářů,“ dodal. Předseda ČSTV také zmínil, že svaz jedná se čtyřmi zájemci o prodeji O2 areny.

Již v pondělí podnikatel Radovan Vítek podal u Městského soudu v Praze na Sazku insolvenční návrh a soud řízení zahájil. Podle serveru deníku Sport je však Vítek podle vyjádření svého vyjednavače Josefa Lébra ochoten vzít insolvenční návrh zpět. Má však podmínku: výměnu současného představenstva Sazky včetně generálního ředitele Aleše Hušáka. Vítek skoupil pohledávky za Sazku v hodnotě 1,5 miliardy korun.

Sazka si insolvenci nepřiznává

Ovšem Sazka Vítkovy pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci. Předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí večer v České televizi řekl, že žádné pohledávky neexistují a že vedení firmy je přesvědčeno, že k insolvenčnímu návrhu se soud postaví s odmítavým stanoviskem.

Největší česká loterie čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Vedení Sazky se právě dnes sejde se zástupci pěti zahraničních fondů a bank, jež vlastní většinu jejích dluhopisů.

HI-RES
Zdroj: ČT24