Česká úroda ovoce loni nejnižší od roku 1990

Hradec Králové - Ovocná úroda se v loňském roce výrazně propadla - meziročně o 32 procent na 121 019 tun. Byla tak nejnižší za posledních 20 let. Výpadek bude pro ovocnáře znamenat o desítky milionů nižší tržby, a to i přes zvýšení cen ovoce. Celé odvětví zřejmě bude kvůli slabé sklizni ztrátové, jak dnes na Ovocnářských dnech v Hradci Králové uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Za nejslabší sklizní od roku 1990 stálo nepříznivé deštivé počasí v květnu. Včely v době květu stromů v dešti a vlhku nelétaly, farmáři se navíc do podmáčených sadů k jejich ošetření s technikou nedostali. Navíc peckoviny výrazně postihla houbová choroba, moniliový úžeh květů. Dosud nejslabší úroda byla v novodobé historii českého ovocnářství v roce 2007, a to 143 469 tun. Tehdy ovocné sady rozsáhle poničily jarní mrazy. Při sklizni v roce 1990 bylo sklizeno jen 116 tisícovek ovocných tun.

Málo jablek nahrává ovoci z dovozu

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Současně v loňském roce poklesla i sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, konkrétně o 29 procent na 103 304 tun, a byla tak nejnižší od roku 1995. Nízká sklizeň se odrazila v nižší zásobě jablek pro letošní obchodní sezonu. „K 1. lednu bylo ve skladech 24 000 tun jablek, což je meziročně o 32 procent méně,“ uvedl Ludvík. Většina jablek na českém trhu tak bude až do další sklizně z dovozu. Do Česka zejména půjdou jablka z Itálie, která nyní drží asi 40 procent všech zásob jablek v Evropě. Dovozy z Polska budou kvůli tamní neúrodě nižší.

Největší pokles z peckovin zaznamenaly meruňky - o tři čtvrtiny na pouhých 1 031 tun z předloňských 4 209 tun. Sklizeň višní klesla o polovinu na 3 472 tun a švestek o 44 procent na 4 218 tun. Úroda třešní propadla o téměř 30 procent na 1 851 tun a broskví o 43 procent na 1 717 tun.

Nejméně sklidili ve střední a na severní Moravě

Propadem sklizně byli v největší míře postiženi ovocnáři na střední a severní Moravě. O něco lépe na tom byli ovocnáři z východních Čech. Například jeden z největších pěstitelů jablek v Česku, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, loni utrpělo pokles sklizně asi o 20 procent na zhruba 5 900 tun jablek. „Většina z nich byla v konzumní kvalitě, tak to není tak tragické,“ uvedl vedoucí dolanského ovocnářského závodu Jiří Fišer.

S výpadkem ovocné úrody se potýkají i ostatní země v Evropě. Například Polsko, které je největším producentem jablek v Evropě, utrpělo u jablek propad sklizně o 29 procent na asi 1,85 milionu tun. Podle odhadů se v Evropské unii loni sklidilo asi 9,5 milionu tun jablek, což představovalo druhou nejnižší sklizeň za poslední desetiletí.

Nízká nabídka ovoce vedla logicky k růstu cen. Současné ceny jablek v obchodech se nejčastěji pohybují mezi 25 až 30 korunami za kilogram, v prodejních akcích mohou klesat pod 20 korun za kilogram. Před rokem byly průměrné ceny mezi 18 až 25 korunami, v akcích padaly i pod 15 korun za kilo. Farmářské ceny se pohybují podle odrůdy a kvality mezi deseti až 16 korunami za kilogram, před rokem byly mezi šesti až 12 korunami. Nynější farmářské ceny jsou návratem k úrovni cen jablek z úrody roku 2008.