Kaderka: ČSTV vede Sazku i sport do pekla

Praha – Majoritní akcionář Sazky – Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) – špatně pečuje o svůj majetek v podobě sportovních areálů i samotné loterijní jedničky. Prohlásil to dnes prezident Českého tenisového svazu a člen výkonného výboru ČSTV Ivo Kaderka. Svaz podle něj neřeší současnou špatnou situaci Sazky, zabývá se spíš okrajovými otázkami. Kaderka proto volá po vytvoření nové asociace sportovních svazů, která by zajistila dostatečné financování českého sportu. Předseda svazu tělesné výchovy Pavel Kořan zareagoval na obvinění tím, že se poradce ministra financí, kterým Kaderka je, snaží připravit ČSTV o finanční zdroje.

Sazku potopil Český svaz tělesné výchovy, tvrdí Kaderka. „Svaz tělesné výchovy, který vznikl v 50. letech, je dnes spolkem spolkařů, je bezodpovědnostním spolkem, kde každý maximalizuje svůj užitek, a způsob, kterým je Český svaz tělesné výchovy veden, a hlavně jak se ČSTV chová ke svému majetku, je prostě cesta do pekla,“ zdůraznil Kaderka. „Podívejte se, jak vypadá Strahov, jak je vybydlený, jak je vybydlený Nymburk, podívejte se do Podolí,“ dodal. Sazka je pak jen bonitním vrcholem ledovce.

ČSTV jde o peníze, ne o sport

„Já se obávám, že ČSTV už dávno nejde o sport. ČSTV řeší peníze, ČSTV řeší své dividendy, ČSTV zajímají platy funkcionářů. ČSTV ztratil kredit. ČSTV není důvěryhodným partnerem státu,“ prohlásil Kaderka. „Já se obávám, že tato forma ČSTV je nereformovatelná,“ dodal.

Špatný postup svazu Kaderka vidí nejen v kauze kolem zadlužené Sazky, ale i v tom, že svaz nutí podle Kaderky nevýhodné smlouvy svým členům. „Na audit máme návrh smlouvy asi pětkrát dražší než ten, který jsme měli u našich bývalých auditorů,“ upozornil Kaderka, který je mimo jiné i předsedou představenstva lyžařského areálu Špindlerův Mlýn, jehož se měly nevýhodné smlouvy týkat.

Kaderka má pro Sazku a sport řešení

Pokud se má Sazka zachránit, je podle něj třeba najít strategického partnera. Toho ale není možné vybrat bez konzultací s renomovanou právnickou a poradenskou společností, která by zpracovala kvalifikovanou analýzu toho, co investoři nabízejí. Kaderka míní, že by se přitom nemělo pracovat jen se třemi nabídkami, které jsou nyní na stole, oslovit by se měli i další investoři.

Protože ale Kaderka nemá v jednání svazu valnou důvěru, hodlá iniciovat vznik nové asociace, která by sdružila malé i velké sportovní svazy, stala se partnerem pro jednání s politiky, podílela se na záchraně Sazky i hledání způsobů, jak financovat český sport. „Sportovní svazy, pakliže ta asociace vznikne, by měly zůstat součástí ČSTV a měly by kontrolovat ČSTV, aby ty majetky nebyly dál vedeny tak, jak vedeny jsou,“ dodal k tomu prezident tenisového svazu. To by ale mohl být problém. „Ze současných stanov ČSTV vyplývá, že naši členové mohou být pouze členy jedné členské organizace,“ podotkl Kořán.

Českému svazu tělesné výchovy se Kaderkovo vměšování nelíbí. „Pro mě to je signál, že poradce ministra financí pro sport nikoliv náhodou zajistil, že finanční zdroje, které standartně tekly přes ČSTV tečou jinak,“ podtrhl Kořán.

Je na čase řešit problémy, přikyvují analytici

Nejvyšší čas začít řešit problémy Sazky a ČSTV nastal i podle odborníků. Podle analytika České televize Petra Fischera svaz tělesné výchovy selhává dlouhodobě v obstarávání peněz pro český sport. „Aktivita ČSTV je jednostranná. Oni spoléhali na Sazku, že přinese důležité peníze. Ve chvíli, kdy Sazka krachuje nebo má problémy s dluhopisy a jejím nesplácením, tak je najednou vidět, že tady chybí plán B,“ poukázal na zásadní problém svazu Fischer. Pokud má Kaderka důkazy, které hovoří o špatném hospodaření svazu a o tom, že vysává svůj majetek i majetek dalších sdružení, měl by je předložit.

Kaderku podporuje i ministr financí Miroslav Kalousek. „Já naprosto chápu ty schopné, kterými jde o efektivní podporu sportu, že se chtějí vymanit z dominantního vlivu těch neschopných, kterým jde jenom o jejich platy a tantiemy,“ řekl ČT24 Kalousek.

V ČSTV by se hodil audit

„Je na čase udělat v ČSTV audit a zjistit, jestli peníze opravdu tečou tak, jak by měly, a jestli neodtékají úplně opačným směrem, tedy ne do sportu, ale na jiná konta,“ poradil Fischer.

Loterijní společnost Sazka, kterou ze dvou třetin ovládá právě Český svaz tělesné výchovy, se dostala do vážných finančních problémů a hrozí jí insolvence. Návrh na ni podal prostřednictvím společnosti Moranda podnikatel Radovan Vítek, který kontroluje pohledávky Sazky ve výši kolem 1,5 miliardy korun. Vedení Sazky i zástupci ČSTV nicméně tvrdí, že sporné pohledávky neexistují a Vítek chce svým jednáním lídra českého loterijního trhu jen poškodit.

Sazka se do problémů dostala přesto, že solidně vydělává. V loňském roce vydělala 1,4 miliardy korun, v porovnání s rokem 2009 si tedy polepšila o 12 procent. Na splácení dluhů to ale nestačí. Sazce lámou vaz především vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny.

Pavel Kořan
Zdroj: ČT24