Sazka chlácholí věřitele, Hušák prý představil záchranný plán

Praha – Zástupci pětice zahraničních bank a fondů, které jsou držiteli většiny dluhopisů Sazky, si dnes vyslechli z úst generálního ředitele Aleše Hušáka plán na ozdravení zadlužené loterijní společnosti. Informaci z utajeného jednání přinesl Český rozhlas. Právě na ochotě věřitelů teď závisí osud Sazky, která je od včerejška v insolventním řízení. Konečné slovo má mít valná hromada držitelů dluhopisů na konci ledna.

Prostřednictvím dluhopisů si Sazka půjčovala na výstavbu pražské O2 areny. Právě vysočanská hala je hlavní příčinou současných problémů největší tuzemské loterijní společnosti.

Ani jedna ze stran nebyla po dnešním jednání příliš sdílná na konkrétní informace. „Účastníci jednání se dohodli na takzvané road map, tedy popisu všech kroků, které je třeba učinit, aby vše bylo v souladu s dluhopisovou dokumentací. Je to pokrok, protože bez toho by nebyl možný postup dopředu,“ uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund s tím, že jednání budou v dohledné době pokračovat. Zástupci držitelů dluhopisů se k dnešní schůzce odmítli vyjádřit.

Sazka jim v lednu vyplatila jen úrok, nikoli jistinu dluhu, jak bylo dohodnuto, za což si vysloužila nejhorší ratingovou známku „D“. To může mít pro Sazku v konečném důsledku fatální následky. I když jsou dluhopisy splatné až v roce 2021, tím, že společnost neuhradila lednovovou splátku, porušila dohodnuté podmínky. Věřitelé tak teď můžou využít svého práva a požadovat zesplatnění celého dluhu. To by pro Sazku bylo téměř jistě smrtící.

O splátkách má jednat nový věřitelský výbor

Vedení loterijní společnosti se tak snaží věřitele za každou cenu přesvědčit, aby počkali. Podle ČRo chce taky údajně založit nový klub věřitelů, kde by měly být Česká spořitelna, Fortis, Citibank, Unicredit a J&T banka. Obě strany jednacího stolu se dnes také dohodly, že držitelům dluhopisů bude radit společnost KPMG a právní kanceláře Dewey&Le Boeuf a BBH.

Někteří věřitelé už nicméně odmítli dál půjčovat Sazce v insolvenčním řízení. „Klienta neopouštíme a podpoříme rozumný scénář pro stabilizaci jeho financí,“ řekla dnes mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková bez bližších podrobností. Ostatní banky se odmítly vyjádřit.

Do insolvence poslal Sazku v pondělí pražský městský soud na návrh podnikatele Radovana Vítka. Ten tvrdí, že společnost je předlužená, a navíc v platební neschopnosti. Sazka ale pohledávky Vítka neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci. Předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí v rozhovoru pro ČT řekl, že žádné pohledávky neexistují a že vedení firmy je přesvědčeno, že soud insolvenční návrh zamítne.