Sazce pomůže z krize ven jeden menší investor

Praha - Generální ředitel české loterijní jedničky Aleš Hušák a předseda představenstva Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan dnes jednali o dalším osudu Sazky. Zatím se shodli na tom, že největší české loterijní společnosti pomůže z krize ven jeden menší investor. Jeho jméno se ale veřejnost nejspíš nedozví. Jména dalších dvou zájemců, kteří chtějí společnosti pomoci a nežádají podíl ve firmě, nejspíš zůstanou utajená. Český olympijský výbor (ČOV) se dnes zase shodl na tom, že chce svolat mimořádnou valnou hromadu Sazky, která umožní změnit stanovy a navýšit její jmění. Podle šéfa ČSTV bude situace kolem loterijní společnosti jasná už do měsíce. Osud Sazky je klíčový pro rozvoj českého sportu, právě z jejích zisků byl totiž dříve sport financován.

„Rozhodli jsme se pro spolupráci s takzvaným menším investorem, v určité době je jediný. Rozšiřuje se samozřejmě spektrum zájemců o obchod v tomto ohledu. Jsem přesvědčený, že v horizontu jednoho měsíce bude výrazně jasněji,“ uvedl Kořan po dnešním jednání. Konkrétnější být nechtěl.

Jména dalších zájemců o Sazku zůstanou tajná

Jména zájemců o záchranu Sazky beze změny její vlastnické struktury zůstanou utajena. „Je to po vzájemné dohodě s těmito investory,“ řekl Kořan České televizi. „V okamžiku, kdy bych řekl výsledek jednání s jedním, tak zároveň výrazně přivírám dveře k jednání s jinými partnery,“ dodal. Jména zájemců možná zůstanou utajena i členům svazu.

Svůj recept na pomoc Sazce má i olympijský výbor. Chce změnit stanovy a navýšit základní jmění. Jako dvouprocentní akcionář Sazky mimo jiné doporučil jednat se všemi možnými finančními partnery, kteří nechtějí zachovat současné vedení Sazky. Ke svolání valné hromady však musí požádat minimálně tři procenta akcionářů loterijní společnosti.

ČSTV bude mít konkurenci

Problémem je skutečnost, že prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka včera oznámil záměr vytvořit konkurenční asociaci sportovních svazů. Kořan se nyní obává, že by se přes Kaderku mohly dostat informace k médiím. Kromě toho Kaderkovi vyčítá i to, že autonomizuje sportovní organizace v době, kdy by se měly kvůli boji proti podfinancování sportu spíš sjednotit.  

Senátor Petr Bratský (ODS):

„Mnohé svazy o podobné věci uvažují už deset let, takže to není nic nového. Pan Kaderka to vytáhl jako silnou zbraň, v tuto chvíli je to jistě nátlak některých svazů.“

Kaderka však není jediný, kdo hodlá konkurovat ČSTV. Podle zjištění České televize chce založit asociaci sportovních klubů i Krajská asociace svazů v Ústí nad Labem. „My neodcházíme z ČSTV, my vytváříme pouze obdobnou platformu - minimálně diskusní a obrannou pro zabezpečení zájmů sportovních klubů a tělovýchovných jednot,“ tvrdí předseda krajského sdružení ČSTV v Ústí nad Labem Zdeněk Kubec. „Já jsem ve svém věku nezažil takovou atmosféru v prostředí sportu, jako jsem zažil dneska,“ dodal o dnešním jednání Kubec.

Sazka tématem pro senátory

Zatím se zdálo, že vedení Sazky ani největší akcionář se státními činiteli příliš komunikovat nechtějí. Na kritiku ze strany ministra školství Josefa Dobeše (VV) reagoval Kořan s tím, že se do situace kolem Sazky nemá vměšovat. To se ale nepozdává menším akcionářům. Například Kaderka včera prohlásil, že když si sport chodí k vládě pro peníze, musí s ní také jednat. 

„Já si obecně myslím, že jak Senát, tak členové vlády a všichni představitelé moci se musí starat o to, jak se vyvíjí sport nebo jakým způsobem je financován a zajištěn,“ potvrdil dnes v rozhovoru pro Studio 6 člen představenstva Sazky a předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Sazka na cestě do insolvence

Aleš Hušák, generální ředitel Sazky:

„Žádné pohledávky v tuto chvíli neexistují. My nevíme, proč je na nás pan Vítek uplatňuje. Jsme přesvědčeni, že soud ten návrh zamítne.“

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. V pondělí na ni podal podnikatel Radovan Vítek insolvenční návrh. Vítek tvrdí, že společnost je předlužená a navíc v platební neschopnosti. Sazka ale pohledávky Vítka neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není. Šéf Sazky Hušák v pondělí v České televizi řekl, že žádné pohledávky neexistují a že vedení firmy je přesvědčeno, že soud insolvenční návrh zamítne.

Soud se celou věcí začal okamžitě zabývat. Pokud návrh schválí, bude se muset firma reorganizovat nebo na ni může být uvalen konkurz. Rozhodnutí soudu ale může trvat několik měsíců.

Akcionáři Sazky dosud dostali tři oficiální nabídky od investorů k řešení obtížné situace. Jediný ze zájemců, podnikatel Martin Ulčák, nepožaduje v Sazce podíl a nežádá výměnu vedení. Největší dva akcionáři Sazky, ČSTV a Sokol, by chtěli dále jednat právě s Ulčákem. Změnu vlastnické struktury firmy nehodlají připustit.

HI-RES
Zdroj: ČT24