USA bude s Čínou obchodovat ve velkém

Washington – Spojené státy a Čína spolu budou obchodovat ve velkém. Dnešní návštěva čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa v Bílém domě totiž přinesla ovoce. S americkým prezidentem Barackem Obamou se čínský prezident dohodl na exportních kontraktech ve výši 45 miliard dolarů (zhruba 808 miliard korun). Ve Spojených státech kontrakty podpoří 235 tisíc pracovních míst.

Čína vytáhne USA z recese

Čína nakoupí 200 letadel Boeing. Celkem za ně zaplatí 19 miliard dolarů. Další kontrakty se týkají zemědělských produktů či telekomunikační a výpočetní techniky. Americká firma General Electric například spolu s čínskou společností China South Locomotive & Rolling Stock Corporation Limited založí společný podnik, který bude vyrábět vysokorychlostní i další vlaky. GE bude také vyrábět lokomotivy a vlakové součástky pro Čínu.

Reportáž a vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Bílý dům:

„Tato přeshraniční spolupráce, veřejného i soukromého sektoru přispěje k ekonomickému růstu a rozvoji v obou zemích.“

Nové kontrakty by měly pomoci americkým firmám, které se jen pomalu zotavují z nedávné hluboké recese. Blahodárný účinek mohou mít i na vysokou nezaměstnanost, která americkou ekonomiku již delší dobu sužuje.

Na řadu přišlo i dohadování o slabém jüanu

Již před dnešní schůzkou zdůrazňovali činitelé Bílého domu, že americký vývoz do Číny roste dvakrát rychlejším tempem než export do zbytku světa. Loni dosáhl 100 miliard dolarů. Američané přitom očekávají, že se v příštích deseti letech dále zdvojnásobí. Americké firmy by podle nich ale měly mít snazší přístup na čínský trh. V současnosti jej komplikují administrativní překážky.

Ani dynamicky rostoucí vývoz USA směrem do Číny však nepředčí opačný směr. Čína je totiž ve vzájemné obchodní výměně ve značném přebytku. Podle USA za to může údajně dlouhodobě podhodnocený kurz čínské měny, který nahrává tamním vývozcům. Obama proto dnes zřejmě bude opět na svůj čínský protějšek naléhat, aby jüan zhodnocoval rychleji. „Řekl jsem prezidentu Chuovi, že vítáme rostoucí flexibilitu čínské měny. Také jsem mu ale řekl, že renminbi zůstává podhodnocený a že jsou potřeba další úpravy směnného kurzu a že to může být pro Čínu silný nástroj, jak povzbudit domácí poptávku a snížit inflační tlaky,“ uvedl šéf Bílého domu. Chu se k problému na tiskové konferenci nevyjádřil.

Prezident USA Barack Obama:

„Máme zájem na úspěchu toho druhého. V dnešní době budou země bezpečnější a prosperující, když spolupracují.“

Vzájemné ekonomické spolupráci obou zemí by mohlo napomoci i setkání obou prezidentů se zástupci 18 amerických a čínských firem, které je součástí dnešních jednání v Bílém domě. Chu se s americkými podnikateli setká rovněž ve čtvrtek.

Barack Obama a Chu Ťin-tchao
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak
Vydáno pod