Centrum Lonýna zaplaví „vodíkové“ autobusy

Londýn - Rušné ulice Londýna ztiší v budoucnu nové autobusy hromadné dopravy. Na první pohled jsou stejné jako ty současné, místo nafty je ale pohání vodík. Autobus energii navíc nespaluje, ale v palivovém článku mění přímo na elektrický proud. Londýňané však nejsou sami, kdo chce dýchat čerstvý vzduch. Vodíkové autobusy už se prohánějí i Madridem, Hamburkem, Perthem nebo Reykjavíkem. Svůj „vodíkový“ autobus má i Česko.

Londýn se bude autobusy pyšnit už za rok

Ulice Londýna budou ekologické autobusy brázdit běžně od příštího roku. Do té doby jich město musí vyměnit osm tisíc. Mezi novými autobusy budou i takové, které nevypouštějí emise vůbec žádné.

Centrem Londýna už jen vodíkovým autobusem (zdroj: ČT24)

Mluvčí ISE David MacKenzie:

„Autobus je superzelený, protože v něm nejsou žádné těžké kovy ani velké lithium-iontové baterie. Obsahuje obyčejné 24voltové baterie a palivové články, ve kterých není žádný olej. Kromě toho obsahuje ještě čistou vodu a chladící kapaliny. Takže jediné, co ze systému vychází, je voda a vodní páry.“

Ochránci přírody jásají. Bezhlučná a ekologicky šetrná veřejná doprava začíná plnit centra velkoměst. Systém těchto vodíkových autobusů byl navržen v San Diegu. „Autobus vydrží v provozu na jednu náplň vodíku až 19 hodin, u zkušebních to bylo asi 10 hodin, je to velký technologický pokrok,“ řekl David Brown z londýnského dopravního podniku.

Podobný autobus má i Česko

Technologii autobusu vyvinulo Česko ve spolupráci s řadou firem Ústav jaderného výzkumu v Řeži. Vůz založený na konstrukci běžného městského citelisu je zařazen v běžném provozu v neratovické MHD. Zatím ale zůstává jediný v celé republice.