Fuksa: Nákupem státních dluhopisů pomohou Lesy ČR státu

Praha - Ministr zemědělství Ivan Fuksa dal pokyn státnímu podniku Lesy České republiky k nákupu státních dluhopisů, a to ze svých rezervních fondů. Objem transakce ministr zatím prozradit nechtěl. Nákup dluhopisů je ale podle Fuksy v současné chvíli nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak rezervy státního podniku využít pro potřeby státního rozpočtu a nezvýšit přitom náklady státu na dluhovou službu. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Státní podnik Lesy České republiky má údajně na rezervních fondech zhruba sedm miliard korun. „Nechci, aby tyto finanční prostředky ležely na účtech bank a zhodnocovaly se, ale aby se rozumně zapojily do státního rozpočtu,“ prohlásil Fuksa. Výměnou za to bude prý po ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi žádat navýšení prostředků pro zemědělce.

Ivan Fuksa, ministr zemědělství

„My jsme ty peníze do státního rozpočtu dostali, ale já nyní potřebuji, aby pan ministr Kalousek ocenil, že jsme tam ty peníze dali, a aby nám zpátky zase něco vrátil.“

Ministr zároveň znovu zopakoval, že chce pracovat na přeměně právní formy Lesů ČR na akciovou společnost. Privatizovat je ale prý nehodlá. V budoucnu také plánuje uvést až pět procent akcií firmy na burzu. Termín pro tento rok ale zatím nemá. První velké tendry na těžbu ve státních lesích hodlá ministerstvo vypsat v březnu. Plánovaný systém tendrů vyvolal především v řadách ekologů vlnu nevole. Ve středu proti němu demonstrovali před úřadem vlády, která jednala o koncepci hospodaření státního podniku.

Vydáno pod