Nabídek práce bylo loni víc než v roce 2009

Praha – Ačkoliv míra nezaměstnanosti v Česku se ke konci roku 2010 citelně přiblížila desetiprocentní hranici, tak pracovních míst v roce 2010 oproti roku 2009 přibylo. Vyplývá to ze statistiky portálu Profesia.cz. Největší nárůst přitom zaznamenal automobilový průmysl, za jehož nárůstem nabídek práce v automobilkách stojí paradoxně hospodářská krize. Celkově stoupla nabídka práce v Česku asi o dvě procenta.

Postupné odeznívání hospodářské krize se v roce 2010 podílelo na zvýšení nabídky pracovních míst především v automobilkách. Právě krize totiž v roce 2009 snížila počet zakázek a tím i poptávku po nových zaměstnancích. Rok 2010 přinesl oživení a s tím i větší zájem o novou pracovní sílu. „Počet nabídek v automobilovém průmyslu stále nedosahuje předkrizové úrovně,“ komentuje situaci PR manažerka portálu Profesia.cz Lucie Burianová.

Úplně nejvíc nabídek, o dvacet čtyři procent, přibylo ve službách. Práci najdou snadněji také kvalifikovaní dělníci nebo techniky. Podstatně se ale zvýšil počet nabídek i v oblasti strojírenství, a to bez mála o čtyřicet procent. Nezahálela ani výrobní odvětví s téměř třiceti procentním nárůstem a lepší byla situace i v podpoře zákazníků. Na opačném žebříčku skončilo hlavně zdravotnictví, kde bylo nabídek asi o čtvrtinu míně než o rok dřív. Pokles zaznamenala taky ekonomika, finance, účetnictví, marketing nebo stavebnictví.

Firmy nabízely v roce 2010 více pracovních míst (zdroj: ČT24)

Počet nabídek práce se přitom podle statistiky portálu vyvíjí v nepřímé úměrnosti k počtu životopisů. Nejvýrazněji loni klesl počet životopisů od lidí s ukončeným vysokoškolským vzděláním magisterského stupně. Míň zájemců bylo ze strany lidí se střední školou. Naopak větší zájem o práci měli lidi jen se základním vzděláním.