Kalousek: Za problémy Sazky může ČSTV

Praha – Největšího akcionáře Sazky, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), už kritizuje i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Navázal tak na nedávnou nespokojenost ministra školství Josefa Dobeše (VV). Svaz prý špatně hospodařil, a zavinil tak, že v současné době sport na svůj provoz nedostává od největší české loterijní společnosti zhruba miliardu korun ročně. O rozdělování peněz sportovním svazům by přitom měli jejich představitelé dnes jednat přímo s Kalouskem i Dobešem. Zástupci ČSTV však na schůzku pozváni nebyli.

Vedení ČSTV je posledním skanzenem národní fronty, tvrdí Kalousek

Podle Kalouska se akcionáři k veřejnému majetku chovali tak, že z miliardy, kterou měli od Sazky dostat, nemají ani korunu. „Vedení ČSTV jde pouze o udržení struktury placených funkcionářů, kteří jsou posledním skanzenem národní fronty. Tam se od roku 1989 v zásadě nic nezměnilo, protože na to měli peníze od Sazky,“ tvrdí Kalousek. „Pro stát je to nepříjemná situace, protože nemůže rezignovat na podporu sportu. Od daňového poplatníka nemůžeme chtít, aby kompenzoval neschopnost vedení ČSTV,“ dodal ministr. Stát se proto bude snažit ČSTV obejít.

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„(Peníze) musí jít k malým klukům, ne k velkým klukům s obrovskými břichy, kteří si schovávají v šupleti fotografie Antonína Himla (předseda někdejšího Ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy).“

Sport podporuje i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. To ročně přispěje téměř dvěma miliardami korun. Asi miliardu by měl sport dostávat jako výnos ze Sazky a z dalších vlastních zdrojů a zhruba 270 milionů tvoří systémová podpora z ministerstva financí. Jenže s penězi od Sazky je to letos velmi nejisté. Společnost se totiž dostala do finančních potíží kvůli stavbě multifunkční haly O2 arena v pražských Vysočanech. Nyní se dokonce ocitla v insolvenčním řízení. Sportovní svazy si stěžují, že jim její peníze chybí.  

Ministerstvo školství by dnes proto mělo představit nový způsob financování sportovních svazů. Plán počítá s rozdělováním peněz pro jednotlivé sporty přímo na jejich účty, tedy ne prostřednictvím ČSTV. Pozvánku na dnešní prezentaci však nedostal předseda ČSTV Pavel Kořan, kterého nedávno také Dobeš kritizoval za pasivitu hlavního akcionáře Sazky k situaci v loterijní společnosti. Kořan kritiku označil za nehorázné vměšování do práce sdružení.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK