Insolvenčnímu řízení se Sazkou už nic nebrání

Praha – V návrhu na zahájení insolvenčního řízení s loterijní společností Sazka už nic nechybí. Společnost Moranda podnikatele Radovana Vítka totiž návrh na řízení doplnila o skutečnosti údajně osvědčující úpadek Sazky ve formě předlužení. Vyplývá to z dokumentu, který dnes zveřejnil server Justice.cz. Podle Morandy je hodnota O2 areny, kterou Sazka navíc významnou měrou ani nevlastní, účelně nadhodnocená.

Moranda: Sazku má spasit O2 arena, kterou téměř nevlastní

Prodej O2 areny jako řešení finančních problémů Sazky se nyní široce diskutuje ve sdělovacích prostředcích. Podle Morandy je však Sazka akcionářem Bestsportu, který je vlastníkem O2 areny, jen v zanedbatelném rozsahu. Proto se prý hodnota této haly nepromítá do jejího účetnictví. Naprostou většinu akcií Bestsportu podle serveru Justice.cz drží Občanské sdružení Zelený ostrov. Jeho členy jsou ale podle webových stránek sdružení akcionáři Sazka, a. s.

Společnost Moranda:

„Je zřejmé, že není v silách Bestsportu tyto pohledávky v plné výši uspokojit. Bestsport totiž nemá žádný jiný majetek než Sazka arenu (dříve O2 arena), jejíž tržní hodnota je ale výrazně nižší než devět miliard.“

Z posledních vyjádření loterijní společnosti navíc prý vyplývá, že základem majetku ve výši zhruba 15 miliard korun, o kterém hovoří, není hodnota O2 areny jako takové, ale nominální souhrnná výše pohledávek Sazky za Bestsportem, která má činit asi devět miliard korun. Podle Morandy je však skutečná hodnota těchto pohledávek podstatně nižší než jejich nominální výše.

Dokument Morandy mluví o tom, že sama Sazka přiznává, že by Bestsport prodejem O2 areny získal nejvýše dvě miliardy korun. „Pokud je tedy hodnota majetku Sazky podstatně založena na hodnotě pohledávek za společností Bestsport, které však nemohou být uhrazeny jinak než z výtěžku prodeje Sazka areny (dnes O2 arena), logicky nemůže výše tohoto majetku činit Sazkou udávaných 15 miliard korun, ale nejvýše osm miliard korun. To pak ale nestačí k úhradě závazků Sazky v přiznané výši 11 miliard korun,“ uvádí Moranda.

Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund:

„V nezávislém tržním ocenění koncernu Sazka, které je přes 15,1 miliardy korun, není arena zahrnuta. Stejně tak většinu závazků tvoří závazky z vydaných dluhopisů, které byly vydány se splatností až v roce 2021.“

Cesta Sazky k insolvenčnímu řízení

Insolvenční návrh podal u Městského soudu v Praze Vítek v pondělí. Podnikatel totiž nakoupil pohledávky za Sazku v hodnotě 1,5 miliardy korun. Loterijní společnost ale jeho pohledávky neuznává. Šéf Sazky Aleš Hušák ale tvrdí, že loterijní firma není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a návrhu se bude bránit všemi právními prostředky. Dodal, že podání návrhu nebude mít vliv na činnost společnosti.

O2 arena
Zdroj: ČT24