Japonsko ožilo veletrhy moderních technologií

Tokio – Japonské Tokio ožilo technologickými veletrhy. Najednou se v metropoli pořádají hned dva. Hlavními tématy jsou nejnovější technologie osvětlení a ekologicky šetrné automobily. Nouze není ani o překvapení. Některé staré nápady dostaly novou tvář s high-tech nádechem. Příkladem může být elektrická tříkolová rikša.

Ovoce a zeleninu vypěstujeme opět o něco rychleji

Výstava posledních hitů osvětlení přilákala více než 400 firem z patnácti zemí. Svítící Japonsko si nenechaly ujít. Většina z nich se zaměřuje na LED technologie. Ty si získávají popularitu jako nízkoenergetická alternativa ke klasickým zdrojům.

Japonsko ožilo veletrhy moderních technologií (zdroj: ČT24)

Zemědělství se však zatím LED vyhýbá. Technologie totiž není schopná vyvinout dostatečné světlo k fotosyntéze. Korejská firma Grow Light  ale nabízí řešení. „Speciální sprej rostlinám poskytne potřebné živiny. Naše LED světlo je podobné tomu slunečnímu a pomáhá jim rychleji růst,“ tvrdí předseda představenstva Grow Light Young Seob. Systém také rostlině dodá přesně druh světla, který potřebuje. 

Předseda představenstva Grow Light Young Seob:

„Například salát je zralý pro sklizeň po zhruba 45 dnech. Naší metodou mu stačí měsíc.“

Druhému veletrhu na téma ekologicky šetrné dopravy vévodí elektromobily. Dominují logicky domácí značky jako Toyota, Nissan nebo Mitsubishi. Každého ale zaujme elektrická tříkolová rikša Meguru firmy Jogodawa. Díky baterii se rozjede až na 40kilometrovou rychlost. „Toto je skutečně ekologické auto. Místo klimatizace má větrník, topení v zimě nahrazuje teplá přikrývka,“ tvrdí ředitel Jogodawa Group Nobujuki Ogura. Zájemci za rikšu zaplatí 12 tisíc dolarů.